»Cain befamlede mine kønsdele«

For første gang står en kvinde nu offentligt frem og anklager Herman Cain for sexchikane. Dermed strammer nettet yderligere om republikaneren.

Sharon Bialek stod i går -som den første kvinde - offentligt frem og anklagede Herman Cain for lange fingre. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter otte dage hvor Herman Cains formodede sexchikane har fyldt medierne i USA, og luften har været tyk af mere eller mindre bekræftede beskyldninger, får anklagerne om overgreb for første gang et ansigt.

I går stod en af de forulempede kvinder Sharon Bialek frem i bedste sendetid på et nationalt transmitteret pressemøde i New York og fortalte sin historie om seksuelt overgreb til hele nationen.

Med sin advokat Gloria Allred ved sin side fortalte Sharon Bialek til pressen, hvordan hun havde mødt Herman Cain, den daværende chef for National Restaurant Association, i Washington i 1997 for at bede ham om hjælp til at finde arbejde. Cain inviterede hende på middag på en italiensk restaurant og parkerede derefter uden for sit kontor:

- Men i stedet for at gå ind på kontoret, rørte han mig pludselig under min nederdel og rakte ud efter mine kønsdele, fortalte Bialek. Hun fortalte, at han også havde ført hendes hoved ned mod sit skridt.

- Jeg håber, at De, hr. Cain, vil bekende kulør, tilføjede hun

Første offentlige anklage

Sharon Bialek er fjerde kvinde, der anklager Herman Cain. Hun er også den første - og eneste - af de nu fire forulempede kvinder, som er stået offentligt frem. De tre andre kvinder, som også hævder at være blevet seksuelt chikanerede af Herman Cain, mens han var chef for National Restaurant Association i 1990'erne, ønsker fortsat at være anonyme.

Efter en uge i mediernes skærsild, insisterede Herman Cain i weekenden på, at sagen blev
lukket:

- No more comments!

Men det har Sharon Bialeks sat en stopper for med sin offentlige anklage. Og selvom talsmænd for Cain øjeblikkeligt hævdede, at Bialeks påstande var "falske angreb", er sagen langt fra et overstået kapitel for den tidligere pizzakonge. Selvom mange af Cains republikanske konkurrenter forsvarer ham og mener, at medierne har kørt historien helt af sporet, begynder det at stramme til omkring republikaneren, der kan se sit præsidentkandidatur glide længere og længere væk.

- Sidste uge verserede de anonyme anklager i medierne. Men nu går en kvinde offentligt frem og fortæller alle, hvad der skete. Cain kan ikke længere skyde skylden på medierne, skriver den republikanske blogger Craig Robinson fra Iowa.

Sharon Bialeks advokat Gloria Allred har tidligere repræsenteret en del berømtheder i lignende sager:

- Nok er nok. Vi er nødt til at kæmpe imod sexchikane, fortalte hun pressen.

Vælgerne utilfredse med Cain

Da nyheden om Herman Cains pilfingre ramte USA sidste uge i det amerikanske medie Politico, tog vælgerne umiddelbart ikke notits ifølge meningsmålingerne, som hidtil har placeret Herman Cain som den mest populære bejler til republikanernes præsidentkandidatur.

Herman Cain, som har gjort karriere i erhvervslivet - blandt andet som chef for National Restaurant Association og Godfather's Pizzas - har aldrig været nogensinde været valgt og har stort set ingen politisk erfaring. Men i september deltog han, som den eneste afro-amerikaner, i en afstemning, der skulle afgøre, hvem der er den mest populære republikaner til præsidentposten. Cain vandt stort foran andre kandidater som Texas-guvernøren Rick Perry og den tidligere guvernør i Massachusetts, Mitt Romney.

Men nu vender stemningen. De seneste meningsmålinger viser vælgernes stigende utilfredshed med Cain, blandt andre Reuters/Ipsos-måling fra i går, der viser, at støtten fra republikanske vælgere er faldet til 57 procent - mod 66 procent i sidste uge.

Herman Cain skal onsdag deltage i en debat sammen med de andre republikanske kandidater.