Butiksejere frygter massakre efter »Sandy«

Tusindvis af små butikker i New York tvivler på deres fremtid efter superstormen »Sandy«. Mange er bange for, at deres forsikring ikke dækker skaderne.

Vand bliver pumpet ud af en forrretning på Manhattans East Village, hvor indbyggerne stadig er uden strøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO TAMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Vand i kældrene og råddent mad i køleskabene. Det er virkeligheden for tusindvis af små butikker i New York, efter superstormen »Sandy« hærgede den amerikanske østkyst natten til tirsdag dansk tid. Yderligere ser det ud til, at butiksindehaverne må spejde flere dage frem, før de kan gøre sig forhåbninger om at få strøm igen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Byens borgmester, Michael Bloomberg, har sagt, at små og mellemstore virksomheder vil være i stand til at søge om nødlån på op til 10.000 dollar, svarende til godt 57.000 danske kroner, til at hjælpe dem på fode igen efter naturkatastrofen.

- Det er bedre end et spark bagi, siger Laura Tribuno, medejer af en restaurant på Manhattan, til Reuters.

- Det er måske nok til at købe en ny dybfryser, tilføjer hun.

Laura Tribuno skønner, at »Sandy« har kostet restauranten mere end et års omsætning.

- Omkostningerne til udskiftning af udstyr vil være omkring 80.000 dollar (knap 460.000 danske kroner, red.), og der kan gå flere uger, før betalende kunder kan vende tilbage, fortæller hun.

I gaden ved siden af frygter Monica Pedredros, der ejer en 10 år gammel isenkræmmer med sin mand, at hendes forsikring ikke dækker oversvømmelserne, og at borgmesterens tilbud om et nødlån er langt fra nok.

- For os virker det ikke som særlig meget hjælp. Vi ønsker ikke at stifte yderligere gæld, siger hun.

Ifølge forsikringseksperter kan de små virksomheder, som »Sandy« reelt har sat ud af markedet, muligvis genvinde noget af deres tab fra deres forsikringsselskab, men kun hvis deres police omfatter en såkaldt »forstyrrelse af forretningen« eller »et betinget driftstab« som følge af problemer med kunder eller leverandører. En sådan police kommer dog ofte med restriktioner på dækningen, lyder det fra eksperterne.

TV: Sandy flyttede stranden ind til byen

Monica Pedredros vurderer, at det vil koste op mod 20.000 dollar, knap 115.000 danske kroner, at erstatte de ødelagte varer.

- I det mindste kan vi stadig sælge det, der er tilbage. Andre har intet at sælge, siger hun.

BNB/Reuters