Business-class og fem-stjernede hoteller: WHO-ansatte rejser for mere end en milliard om året

Ansatte i verdenssundhedsorganisationen WHO rejser for 1,3 milliarder om året, viser dokumenter som AP er kommet i besiddelse af.

Arkiv: Business-class sæde i A380 flyet for Qatar Airways.   Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL BOCKWOLDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansatte i WHO bor på fem-stjernede hoteller og flyver på Business-class.

Det viser dokumenter, som det amerikanske nyhedsbureau AP er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne afslører, at verdenssundhedsorganisation WHO rejser for 1,3 milliarder kroner om året. Det er mere, end organisationen brugte på at bekæmpe AIDS og hepatitis (470 millioner kr.), tuberkulose (390 millioner kr.) og malaria (405 millioner kr.) i 2016.

På trods af, at organisationen har indført nye regler for at nedbringe sine rejseomkostninger, har der været klager internt om, at FNs personale bryder reglerne ved at booke flyrejser på Business-class og værelser på femstjernede hoteller.

Generaldirektøren for WHO, Dr. Margaret Chan, var for nylig i Guinea. Her boede hun i den største, præsidentsuite på Palm Camayenne-hotellet i Conakry.

WHO siger selv, at Chans overnatning i Guinea kostede det samme som alle andre WHO-rejsendes - 1.578 kroner - men vil ikke sige, hvem der betalte restbeløbet. Værelset står til 6.700 kroner.

Ifølge AP siger kritikere, at det sender det forkerte signal til agenturets 7.000 ansatte.

Nick Jeffreys, WHOs finansdirektør, sagde i et internt seminar, i en video som AP er kommet i besiddelse af, at »de ikke altid stoler på, at folk gør det rigtige, når det kommer til rejser«.

»Ansatte manipulerer nogle gange deres rejse en smule,« siger han i videoen, ifølge AP.

Til sammenligning brugte UNICEF, der har næsten dobbelt så mange ansatte, 990 millioner kroner på globale rejser i 2016.