Bush vil gøre USA grønnere

Den amerikanske præsidents årlige tale til nationen handlede primært om nedskæring af benzinforbruget og konflikterne i Mellemøsten.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

USA's præsident, George W. Bush, sagde natten til onsdag i sin årlige tale til den amerikanske Kongres, at USA skal være mindre afhængig af importeret olie. Præsidenten vil fremme brugen af grønne alternativer til benzin og diesel. Det skriver Ritzau.

- I for lang tid har vores land været afhængig af udenlandsk olie. Det gør os sårbare over for fjendtlige regeringer og terrorister, sagde Bush.

Samtidig annoncerede præsidenten en plan, som vil skære 20 procent i USA's forbrug af benzin frem til 2017. Dette skal blandt andet ske ved at bruge mere bioethanol, som bliver udvundet af fx affaldsprodukter fra landbruget. Bush sagde, at denne plan også vil imødegå klimaforandringer, som Bush kaldte en "alvorlig udfordring".

Mellemøsten var også et stort emne i talen. Selv om flere amerikanske politikere har foreslået, at USA forhandler med Syrien og Iran, fastslog USA's præsident, George W. Bush, at de to lande bliver ved med at støtte USA's fjender.

- Vor tids store spørgsmål er om USA vil hjælpe mænd og kvinder i Mellemøsten med at opbygge frie samfund med respekt for menneskeheden, sagde præsidenten.

Bush sagde, at mange af disse forhåbninger bliver modarbejdet af islamiske terrorister, som bliver støttet af Syrien, Iran og al-Qaeda.

Dermed var der ingen forsonende toner overfor de to lande.

I sidste måned foreslog den såkaldte Baker/Hamilton rapport at USA skulle forsøge at forhandle med Syrien og Iran.

Det var ventet, at Bush ville forsøge at flytte offentlighedens fokus til indenrigspolitiske spørgsmål i talen, men det amerikanske militære engagement i Irak er stadig hovedemnet i amerikansk politik.

Flere nylige opinionsundersøgelser tyder på, at Bush er lige så upopulær som Richard Nixon, som i skam blev nødt til at træde tilbage i utide. Mens Nixon sloges med Vietnamkrig og Watergateskandale, er Irakkrigen den primære forklaring på Bushs særdeles svage tilslutning.

Ifølge en måling for tv-selskabet CBS tirsdag støtter kun 28 procent præsident Bush. ABC, et andet tv-selskab, har sammen med avisen Washington Post fået foretaget en undersøgelse, og den giver Bush opbakning fra 33 procent. Bedst klarer præsidenten sig i en meningsmåling for tv-selskabet NBC og dagbladet Wall Street Journal. Her er støtten til præsidenten på 35 procent.

Kilde: Ritzau