Bush: Vietnam som Irak

Tilbagetrækningen fra Vietnam er et skrækeksempel, der bør få USA til at holde fast i Irak. Det sagde præsident Bush sent onsdag i en tale til krigsveteraner.

Foto: Jim Young / Reuters Fold sammen
Læs mere

»Mange mennesker argumenterede for, at der ikke ville være konsekvenser for det vietnamesiske folk, hvis vi trak os ud. Verden fandt imidlertid ud af, præcis hvor dyr denne fejlagtige opfattelse skulle vise sig,« sagde Bush blandt andet.

»Hvilken holdning man end måtte have i den debat (om Vietnam red.), så er en sikker lære af Vietnam, at prisen for amerikansk tilbagetrækning blev betalt af millioner uskyldige civile.«

Bush nævnte i den forbindelse den følgende vietnamesiske flygtningestrøm, angreb på tidligere amerikanske allierede i landet og de senere massakrer begået under Pol Pots regime i Cambodia.

Bush' udtalelser udløste øjeblikkelig protest og fordømmelse fra demokrater i den amerikanske kongres.

Den tidligere præsidentkandidat John Kerry var blandt dem, der hurtigt var ude og kritisere sammenligningen.

Kerry kaldte talen for uvidende og indvendte, at sammenligningen »oversimplificerer forskellene på de to situationer og overser de tragiske ligheder.«

»Hvis præsidenten vil tage sin lære af Vietnam, bør han ændre kurs - og ændre kurs øjeblikkelig,« sagde Kerry efter talen til BBC.

Udover omtalen af Vietnam benyttede Bush også sin tale til at søge at mildne en strid med den irakiske premierminister, Nuri al-Malaki.

»Premierminister Maliki er en god mand med et vanskeligt job, og jeg støtter ham, sagde Bush, der tilføjede, at det ikke er op til politikere i Washington at bestemme, hvorvidt Maliki skal forblive på sin post.

Præsidentens udtalelser kommer, efter at han tirsdag efterlod det indtryk, at han var i færd med at distancere sig fra Maliki.

Den øverstkommanderende amerikanske general i Irak, David Petraeus, afgiver sin rapport om situationen i landet i midten af september.