Bush ventes at sende yderligere 20.000 soldater til Irak

Præsident George W. Bush ventes at øge antallet af amerikanske soldater i Irak betydeligt, når han om få dage offentliggør en ny strategi for landet.

Der er i forvejen 132.000 amerikanske soldater i Irak. Antallet ventes at blive øget med 20.000, når præsident Bush offentliggør sin nye strategi. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske styrke i Irak, der i dag er på 132.000 mand, vil ifølge flere medierapporter blevet forøget med omkring 20.000 mand, og nogle iagttagere venter helt op til 40.000 yderligere soldater.

Et længe ventet skift i den amerikanske strategi kan også medføre, at den irakiske regering under premierminister Nuri al-Maliki kommer under stærkt pres for at gøre mere for at stoppe den ekstreme vold, som blodtørstige militser dagligt står bag i Bagdad og andre steder. Samtidig ventes der flere tiltag for at styrke den irakiske økonomi - blandt andet et beskæftigelsesprogram til en milliard dollar, skrev New York Times søndag.

Ud over forøgelsen af de amerikanske styrker vil Iraks regering sætte tre ekstra brigader ind i Bagdad. De vil blive hentet i den nordlige, kurdiske, del af landet.

I Washington er der dog allerede dyb skepsis med hensyn til, hvor effektivt planen vil virke. Bush vil med en beslutning om flere soldater i Irak komme i direkte konfrontation med både det nye demokratiske flertal i Kongressen og store dele af den amerikanske offentlighed. Demokraterne ønsker en gradvis tilbagetrækning af de amerikanske styrker.

Den tidligere øverstbefalende for NATO's styrker i Kosovo, general Wesley Clark, sagde søndag om en troppeforøgelse i Irak, at "det er for lidt, og for sent".

- Vi har aldrig haft tilstrækkeligt med soldater i Irak, skrev Clark i et indlæg i den britiske avis The Independent søndag.

- I Kosovo havde vi 40.000 soldater til en befolkning på to millioner. I Irak ville et tilsvarende tal være mindst 500.000 soldater - så en forøgelse med 20.000 soldater er for lidt og for sent, pointerede Clark og advarede om, at flere amerikanske soldater risikerer at blive dræbt, og at moralen i militæret bliver svækket.

Ud over de 132.000 amerikanske soldater i Irak er der for øjeblikket 17.000 soldater fra 25 andre lande i den amerikansk-ledede koalition.

Bush-administrationen vil ifølge New York Times sætte meget ind på, at den øgede amerikanske styrke kun skal være i Irak i kort tid. Ingen ved, hvor længe, men de amerikanske strateger vil ifølge New York Times satse på, at det bliver mindre end et år.

Demokratiske ledere i Kongressens to kamre bebudede i weekenden, at de vil sætte Bush-administrationen under pres i Irak-spørgsmålet i en grad, som det aldrig tidligere er set. De har dog ikke sagt, at de vil blokere for en forøgelse af de amerikanske styrker, selv om de ønsker en tilbagetrækning i faser.

- Vi vil ved høringer spørge ind til alle vigtige spørgsmål i Irak og kræve løsninger. Vi vil vedholdende arbejde for, at denne krig bliver bragt til ophør, sagde Demokraternes flertalsleder i Senatet, Harry Reid i sit partis ugentlige radiotale.

/ritzau/Reuters