Bush til Iran: Hold jer fra Irak

USAs præsident George W. Bush advarer Iran mod aktioner, der kan true amerikanske styrker i Irak.

USAs præsident George Bush advarer Iran imod at støtte oprørsgrupper i Irak. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Iran skal ikke blande sig i Irak-krigen og og sætte de amerikanske soldaters liv på spil. Det var budskabet fra USAs præsident, George W. Bush, som mandag blev interviewet af den amerikanske radiostation NPR.

- Vi vil reagere resolut, hvis Iran optrapper sin militære tilstedeværelse i Irak til skade for vores soldater og/eller det irakiske folk, sagde George Bush

USA beskylder Iran for at levere sprængstof til sunni-oprørere og terrorister i Irak, der står for hovedparten af de amerikanske tab i Irak-krigen. Bush-administrationen har besluttet sig for at køre en hårdere linje mod Iran, fordi den finder det bevist, at regeringen i Teheran gennem flere måneder har støttet anti-amerikanske grupper.

Han understregede dog, at USA ikke havde planer om at invadere Iran, og at diskusionen om Irans engagement i Irak ikke skulle blandes sammen med det diplomatiske tovtrækkeri, som handler om Irans atomprogram.

Tvivlsomme efterretninger

I forbindelse med beskyldningerne mod Iran, har skeptikere sat spørgsmålstegn ved de oplysninger, som Bush støtter sig til, når han beder Iran om at holde sig fra Irak.

Præsident Bush erkender, at efterretningstjenesten tog fejl, da den beskyldte Saddam Hussein for at skjule masseødelæggelsesvåben, og at det er naturligt at være skeptisk omkring Iran.

Men han understregede i interviewet, at USA hele tiden arbejder på at få så gode efterretninger som muligt.