Bush-plan splitter regeringen og oppositionon

For en måned siden erklærede regeringen og DF sig tilfredse med den såkaldte Baker-Hamilton-plan for Irak. Nu erklærer de sig også tilfredse med præsidents Bushs ny Irak-plan på trods af flere forskelle. Oppositionen undrer sig.

Den længe ventede plan fra USAs præsident, George W. Bush, om en revideret indsats i Irak kan ikke bruges til at samle Folketingets politiske partier om Danmarks politik i det konfliktramte land. Tværtimod er regeringspartierne og Dansk Folkeparti på den ene side og oppositionspartierne på den anden side lodret uenige om at udlægge Bushs plan.

Både i de to regeringspartier og i DF er man tilfredse med præsident Bushs strategi, og det undrer de fire oppositionspartier, fordi regeringen og DF samtidig er tilfredse med en anden og på flere områder modstridende Irak-plan. Det er den såkaldte Baker-plan, der er udarbejdet af en tværpolitisk gruppe i USA.

En af de vigtige elementer i Baker-planen er, at Iran og Syrien skal inddrages i en løsning af problemerne i Irak. Men det afviser Bush kategorisk, og blandt andet derfor kan de fire oppositionspartier ikke forstå, hvordan regeringen og dets støtteparti nu kan bakke Bushs plan op.

»Statsministeren må tage konsekvensen af, at han var enig med Baker-rapportens anbefalinger, og det betyder, at han nu være dybt uenig i den strategi, som præsident Bush har valgt,« siger Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt, der har følgende kritiske bemærkning til den ny strategi fra præsident Bush:

»Mere af det samme, som hidtil ikke har virket. Bush plan tyder på, at han er blevet egenrådig og ikke vil lære af sine fejl,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun mener, at regeringen - netop fordi den må være lodret uenig i Bush-planen - skal samle et bredt flertal bag en dansk exit-strategi.

»Vi anbefaler, at Fogh forlader den tætte alliance, han har haft med Bush, og samler et bredt flertal i Folketinget om en strategi, så de danske soldater kommer hjem på en ordentlig måde,« siger Socialdemokraternes leder.

Også de radikales tidligere udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, opfordrer statsministeren til at gøre sin og Danmarks stilling op i Irak.

»I december var Fogh enig i Baker og Hamilton-rapporten. Nu - efter talen fra USA's præsident - må Fogh vælge mellem Bush og Baker,« siger Niels Helveg Petersen, der mener, at Bush »begår endnu en frygtelig fejl, når han vil sende flere soldater til Irak.«

»Flere soldater standser ikke volden. I stedet fører Bushs beslutning os længere fra en politisk løsning, længere fra demokrati i Irak. Flere soldater vil medføre mere vold,« siger den radikale udenrigsordfører.

Det er Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører Rune Lund enig i.

Større dosis
»Når medicinen ikke virker, skruer Bush bare op for dosis. Det vil kun forværre problemerne. Bush forsøger at udskyde den nødvendige beslutning om at trække sig ud af Irak, til han ikke længere er præsident, så han ikke får med ansvaret for fiaskoen. Denne kyniske beslutning vil koste tusinder af soldater og civile mennesker livet,« siger Rune Lund.

Ifølge SFs formand, Villy Søvndal, står Anders Fogh Rasmussen i et dilemma.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Fogh skal gøre vold på sig selv for at bryde den tætte alliance med Bush. Ved en udmøntning af Baker/Hamilton-rapportens anbefaling om en gradvis, men beslutsom tilbagetrækning havde Fogh fået det figenblad, der kunne muliggøre en dansk tilbagetrækning - uden at Fogh skulle føle at han tabte ansigt. For så ville det jo bare være en del af den store tilbagetrækningsplan,« siger Villy Søvndal.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K), fastslog i går, at han fortsat mener, at Baker-rapportens Irak-plan er god, og selv om præsident Bush altså ikke vil inddrage Iran og Syrien i en løsning, erklærer udenrigsministeren sig også tilfreds med Bushs ny strategi. Det skyldes bl.a., at Bush vil lægge større vægt på civil genopbygning og skabelse af jobs til Iraks mange arbejdsløse.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, ser ikke noget problem i, at præsident Bush ikke følger Baker-rapportens anbefalinger til punkt og prikke.

»Baker-rapporten er ikke en facitliste, og det er nu engang politikernes ansvar at følge de råd, man kan stå indefor,« siger Søren Espersen, der ligesom regeringspartierne heller ikke mener, at Bushs ny strategi får konsekvenser for den danske tilstedeværelse.

»Bushs plan handler om Bagdad og det centrale Irak, og de danske soldater opererer i det sydlige Irak, hvor situationen er en helt anden,« siger Søren Espersen.