Bush og Browns balanceakt

Darfur, Irak og verdenshandel bliver nogle at temaerne i de første politiske møder mellem USA's præsident og den nye britiske premierminister.

Den private middag søndag aften mellem George Bush og Storbritanniens nye premierminister, Gordon Brown, bliver nu afløst af politiske snakke mellem parterne.

I dag mødes Bush og Brown ved den amerikanske præsidents sommerresidens i staten Maryland, Camp David, for blandt andet at drøfte internationale spørgsmål som Irak, Afghanistan, Mellemøsten, Darfur, Kosovo, verdenshandel og klimaforandringer.

Også den amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rice og hendes britiske kollega David Milliband ventes at deltage i dagens møder.

Ifølge BBC vil analytikere forsøge at finde tegn på, at Brown distancerer sig fra Bush under besøget i USA.

Stationens politiske reporter Nick Robinson siger nemlig, at Brown skal balancere på en knivsæg under møderne med Bush.

Han skal på samme tid love Bush troskab overfor det atlantiske venskab samtidig med, at han skal overbevise britiske vælgere om, at båndene mellem USA og Storbritannien bliver anderledes end under den forhenværende premierminister Tony Blair, som blev beskyldt for at lefle for amerikanerne og Bush efter terrorangrebene mod USA for omkring seks år siden.

Ifølge Reuters er der spekulationer om, at Brown vil trække de britiske tropper tilbage fra Irak. I går sagde Browns politiske rådgiver til den engelske avis Sunday Times, at der er lagt snor ud til amerikanske rådgivere om en mulig tidligere tilbagetrækning af de britiske tropper.

Browns talsmand afviser dog påstandene og siger, at der ikke er lavet om på den britiske regerings beslutning.

Kilder tæt på Brown siger ifølge Reuters, at han vil fokusere på Darfur-konflikten, som han også har talt med den franske præsident Nicolas Sarkozy om.

Der er blandt andet- ifølge Reuters - planer om, at FN's Sikkerhedsråd laver en resolution om en fredsskabende styrke for våbenhvile og en genstart af fredsprocessen samt økonomisk hjælp til Darfur.

Senere på dagen ventes Bush og Brown at holde pressemøde, inden de sammen skal spise frokost bestående af cheeseburgers, pommes frites og bananbudding.