Bush-millioner kan ikke købe fred i Mellemøsten

USA's præsident er grundig upopulær blandt palæstinenserne, og det kan han ikke købe sig fra. Del-og-hersk-politikken kan give bagslag, mener Mellemøstforsker.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Bush er så upopulær i Mellemøsten, at hvert initiativ fra hans side bliver mødt med skepsis og hovedrysten blandt palæstinenserne. Mellemøstforsker Peter Seeberg fra Syddansk Universitet levner ikke en fredsproces med USA i spidsen mange chancer. Heller ikke selv om Bush har sat dollar bag ordene og lovet 190 millioner (omkring en milliard kroner) til den palæstinensiske præsident Abbas' selvstyre.

- Bush betragtes mere end nogen anden som den ansvarlige for den særdeles upopulære krig i Irak, siger Seeberg, der har meget større forhåbninger til den såkaldte Mellemøstkvartet (EU, USA, FN og Rusland), som for nylig har udpeget Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair som sin repræsentant.

Seeberg kalder Bush' støtte til Fatah for "del-og-hersk-politik", fordi USA med støtten forsøger at marginalisere Hamas, der har kontrollen over Gaza.

/ritzau/