Bush melder afbud til McCains konvent

Efter den katastrofale indsats efter Katrina i 2005, tager Republikanerne ingen chancer før mødet med Gustav. Præsident Bush har meldt afbud til konventet, og John McCain gør klar til mulig aflysning.

Indbyggerne i New Orleans er i færd med at blive evakueret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lee Celano / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TWIN CITIES: Den morgen orkanen Katrina ramte New Orleans for tre år siden, var det på John McCains 69 års fødselsdag. Han blev overrasket i en lufthavn i Arizona af præsident George W. Bush, som medbragte en lagkage. Smilene var store.

Imens bragte alle amerikanske tv-stationer billeder fra katastrofen på den amerikansk golfkyst, men der skulle alligevel gå flere flere dage, inden alvoren gik op for myndighederne, og da var det for sent. Flere end 1.800 mennesker mistede livet.

Den situation skal ikke gentage sig. Hverken katastrofen eller billeder af en uheldig lagkage. Derfor bliver John McCains store fest i den kommende uge, hvor han formelt skulle acceptere posten som Republikanernes præsidentkandidat, et af ofrene for orkanen Gustav.

Søndag meldte præsident George W. Bush og vicepræsident Dick Cheney afbud til konventet i Minneapolis/St. Paul. Konventledelsen og McCains topfolk mødtes tillige i aftes for at diskutere »substantielle ændringer« i programmet. McCain selv antydede i går, at konventet kan blive aflyst, hvis Gustav forårsager store skader på kysten ud mod Den Mexicanske Golf.

»Jeg lover, at vi i morgen aften (mandag, red.) og om nødvendigt gennem hele konventet vil agere som amerikanere og ikke som republikanere, fordi Amerika behøver os nu. Ligegyldt hvad vi er - republikanere eller demokrater - så har Amerika brug for, at vi gør, hvad alle amerikanere altid har gjort i tider med katastrofer og udfordringer,« sagde McCain under et besøg i det orkantruede Mississippi.

McCain og hans kone, Cindy McCain, var i går i sydstaten for at besøge en nødhjælpsstation og besigtige forberedelserne, inden stormen kommer. Hans netop udnævnte vicepræsidentkandidat, Sarah Palin, var med.

Både McCain og Palin forventes at deltage i konventet, med mindre det helt aflyses. Det forventes dog at blive afviklet, men måske i form af een stor fundraiser til fordel for dem, som bliver berørt af stormen.

»Konventets tema er, at McCain sætter nationen først, og intet ville være mere i tråd med McCains idealer, end at sætte politik i baggrunden nogle dage og tænke på nationen først i denne situation,« siger den republikanske kongresmand, Eric Cantor, til CNN.

Præsident Bush vil i dag, mandag, besøge et nødhjælpscenter i San Antonio, Texas, og han holder sig i løbende kontakt med beredskabsmyndighederne, FEMA. Præsidenten opfordrede søndag beboerne i det stormtruede områder til at følge alle direktiver fra myndigheder. Han lovede at besøge Louisiana, så snart vejret tillader det.

For Bush og Republikanerne er Gustav en test på, om de har lært af Katrina i 2005. For Bush var det et afgørende vendepunkt, og amerikanernes støtte til ham har lige siden været historisk lavt.