Bush & Co. fortalte 935 løgne op til Irak-krig

Præsident Bush og hans inderkreds gav i 935 tilfælde forkerte oplysninger til offentligheden op til krigen i Irak, og præsidenten selv var hoved-misinformanten.

935 gange løgn iflg. en amerikansk tænketank. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

SANTA FE: Nogle vil kalde det løgne, andre vil kalde det "fejlagtige oplysninger," og en amerikansk tænketank sætter nu tal på dem:

Op til krigen i Irak kom præsident Bush og hans inderkreds med mindst 935 løgne eller fejlagtige oplysninger, og det var - hedder det i rapporten, som blev offentliggjort onsdag - "et led i en velarrangeret kampagne, som stivede den offentlige mening af og førte nationen i krig under falske forudsætninger."

Det er den uafhængige journalistiske organisation Center for Public Integrity, der står bag kulegravningen af Bush-regeringens udtalelser, og ophavsmændene skriver bl.a. i konklusionen:

I mindst 532 tilfælde fastslog præsidenten og hans mænd, "at Irak ubestridt havde masseødelæggelsesvåben, eller var i gang med at producere dem, og at Irak havde nære forbindelser til al-Qaeda. Denne gennemførte kampagne var selve fundamentet i Bush-regeringens argumenter for krig."

Selv Bush-regeringen har nu erkendt, at Irak ikke havde masseødelæggelsesvåben eller nære forbindelser til al-Qaeda.

Center for Public Integrity har gennemgået alle tilgængelige, offentlige udtalelser fra regeringens topfolk fra 11. september og to år frem, og rapporten opregner blandt andet hvilken af topfigurerne, som er kommet med flest fejlagtige oplysninger - og det er præsidenten selv.

I 232 tilfælde er han kommet med fejlagtige oplysninger om Iraks masseødelæggelsesvåben, og i 28 andre tilfælde har han givet fejlagtige oplysninger om Iraks forbindelse til al-Qaeda. Nummer to på hitlisten er tidligere udenrigsminister Colin Powell, og tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld er nummer tre.

Rapporten opregner alle udtalelserne, og ikke mindst vicepræsident Cheneys udtalelser springer i øjnene - fordi de er så kategoriske og skråsikre. 26. august 2002 sagde Cheney bl.a. i en tale:

"Sagt kort og kontant - der er ingen tvivl om, at Saddam Hussein nu har masseødelæggelsesvåben. Der er ingen tvivl om, at han planlægger at bruge dem mod vores venner, mod vores allierede og mod os."

Rapporten fremhæver, at Cheneys kategoriske erklæringer gav selv CIA sved på overlæben. En CIA-analytiker sagde senere til journalist Ron Suskind, at CIA ikke kunne bekræfte vicepræsidentens udtalelser, og "vores reaktion var: Hvor får han de oplysninger fra?"

http://www.publicintegrity.org/WarCard/
Læs om rapporten her