Bush barsler med sidste øjebliks-love

Kraftværkerne skal have lov til at forurene mere, fiskerne lov til at fiske mere, og kulindustrien lov til at efterlade mere slagger. Det er indholdet i nogle af de sidste øjebliks- regulativer, som Bush-regeringen forsøger at få igennem.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Hvad går præsident Bush og foretager sig?

Svaret kom i går i Washington Post, som kunne afsløre, at Bush-regeringen er på vej med mindst 90 nye regulativer, som alle skal hastes igennem, inden en ny præsident træder til. Fælles for regulativerne er, at de imødekommer industrikrav på bekostning af miljøet og forbrugerne, siger kritikerne.

Det vil ikke være en overraskelse, hvis præsident Bush bruger de sidste dage på at forsøge at sætte sit præg på amerikansk lovgivning. Præsident Clinton gjorde akkurat det samme – og endda i endnu større målestok – i sine sidste dage. Han udlagde blandt andet store områder til naturreservater, men Bushs initiativer er mere ømfindtlige, fordi vælgerne er så utilfredse med hans embedsførelse og hans politik. I en nylig CBS-måling erklærede kun 22 procent sig tilfredse med præsidenten, og over 70 procent mente, at USA var på gal kurs. Derfor kan offentliggørelsen af planerne risikere at skade republikaneren John McCain, fordi vælgerne frygter, at han vil føre den samme politik. Her er nogle af de regulativer, som Bush-regeringen forsøger at få igennem inden deadline:

• Reglerne for kraftværkers forurening skal lempes. Værkerne skal have lov til at udlede op til deres maksimale månedlige udledning.

• Reglerne for fiskeri skal lempes. Miljømyndighederne og forbundsregeringen skal ikke sætte grænser; det skal derimod lokale råd, som domineres af fiskeri-interesser.

• Reglerne for udledning fra kulkraftværker i nærheden af nationalparker skal lempes.

• Reglerne for udledning for raffinaderier og kemiske fabrikker skal lempes.

Derudover overvejer regeringen bl.a. også at give muslingefiskere lov til at fange flere muslinger og at give kulindustrien lov til at efterlade mere slagger i floderne og at sørge for flere offentlige midler til medicinalindustrien.

En miljølobbyist siger til Washington Post, at de mange lempelser vil få »amerikanerne til at døje med mere beskidt luft og vand i årevis fremover,« mens en lobbyist for el-industrien siger, at lempelserne kun er »sund fornuft«.