Burma tæller stemmer efter »valg der gav mening«

Indbyggerne i Burma gik søndag til valg, hvor internationale valgobservatører var til stede. Demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi fik en plads i parlamentet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved et internationalt observeret valg i Burma, har demokratiforkæmperen og Nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi vundet en plads i landets parlament. Det er søndag meldingen fra hendes parti, oppositionspartiet National League for Democracy (NLD).

Ifølge internationale medier stod landets vælgere i lange køer for at få lov at stemme på de i alt 176 kandidater fra 17 forskellige partier, som har kæmpet om 45 pladser i parlamentet. Suppleringsvalget bliver betegnet som historisk og er ifølge de internationale meldinger forløbet roligt, omend også med meldinger om »uregelmæssigheder.«

Og valget er et positivt skridt på vejen til demokrati for det asiatiske land, der gennem næsten et halvt århundrede blev styret af en militærjunta. Sådan lyder det fra den danske udviklingsminister, der besøgte landet i januar.

- Med valget i dag og Aung San Suu Kyis forventede indvalg i parlamentet er der taget endnu et historisk skridt i demokratiprocessen. For første gang i mange år gik Burmas befolkning til stemmeurnerne ved et valg, der gav mening, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Da der sidst var valg i 2010, fik hverken internationale valgobservatører eller journalister adgang til landet, og valget blev af det internationale samfund i høj grad set som værende udemokratisk, lige som militæret styrede hele valgprocessen.

- Det internationale samfund, herunder Danmark og EU, skal hjælpe aktivt til. Vi har et klart ansvar for at støtte den burmesiske befolkning i dens kamp for mere demokrati og bedre levevilkår. Vi skal hjælpe de nye folkevalgte med at omsætte de politiske løfter og deres parlamentariske arbejde til konkrete tiltag, siger Christian Friis Bach.

Det er første gang, at demokrati-ikonet og oppositionslederen Suu Kyi, der har siddet i husarrest i omkring 15 år mellem 1989 og 2010, bliver valgt ind i parlamentet i Myanmar.

Hun og hendes parti, NLD, vandt egentlig en jordskredssejr tilbage ved det seneste flerpartivalg i 1990, men militærjuntaen ignorerede dengang resultaterne.

Magtbalancen i landets parlament vil dog heller ikke ændre sig, selv hvis oppositionen opnår alle de 45 pladser, der er på spil denne gang. Valgresultatet ligger dog ikke klart før tidligst om en uge, men det er ventet, at oppositionspartiet NLD bliver den officielle opposition efter søndagens valg.

Burmas parlament består af 440 pladser i et underhus og 224 pladser i et overhus. 330 af pladserne i underhuset bliver fordelt med folkets stemme, mens det gælder for 168 af pladserne i overhuset.

Siden 2010, da landet fik en civil regering bestående af hovedsagligt nuværende og tidligere militærfolk, har landet påbegyndt nye reformer, der ifølge BBC blandt andet har betydet løsladelsen af politiske fanger og skabt større pressefrihed for landets medier.

EU har lovet at slække på sanktionerne mod Myanmar, hvis valget bliver gennemført efter demokratiske metoder. Det kan betyde investeringer i det fattige, men ressourcerige land.