Burkini-billeder forarger: Hvornår bliver det ok, at kvinder klæder sig, som de har lyst?

Fire bevæbnede betjente bad den anden dag en kvinde om at tage sin burkini af. Kvinden sad på en af de franske strande, hvor burkinien nu er forbudt. Optrinnet har fået debatten til at eskalere yderligere.

Hændelsen fandt sted på stranden langs Promenade des Anglais i Nice tidligere på ugen. Og efter den korte ordudveksling mellem kvinden og betjentene fjernede hun sin tunika. Fold sammen
Læs mere
Foto: AGENCE / BESTIMAGE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig det her: Fire uniformerede betjente patruljerer ved en fransk strand en varm sommerdag. De får øje på en kvinde, som er iført - hvad der ligner - en burkini, og opsøger hende.

Læg så til historien, at kvinden var sovende, da betjentene henvendte sig, at det slet ikke var en burkini, men bukser, et tørklæde og en tunika i matchende farver, hun havde på, og at betjentene alligevel bad hende om at tage det af - med hjemmel i fransk lovgivning.

Og så har vi en cocktail, der har kunnet sætte yderligere fut i den allerede betændte debat om burkini-forbuddet på flere franske strande.

Hændelsen fandt sted på stranden langs Promenade des Anglais i Nice tidligere på ugen. Og efter den korte ordudveksling mellem kvinden og betjentene fjernede hun sin tunika. Hvorvidt kvinden fik en bøde eller advarsel for sin påklædning, står hen i det uvisse, skriver The Independent.

Siden historien kom frem, er billeder af sekvensen blevet delt og udskældt på de sociale medier i både Danmark og udland.

Blandt kritikerne er den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe, der på Facebook har delt billeder af optrinnet med teksten:

»Er det her frihed? Er det her ligestilling? Er det her terrorbekæmpelse? Nej, nej og atter nej. Jeg håber aldrig, at vi kommer til at se lignende billeder fra Danmark,« skriver hun i et opslag, der er blevet delt 273 gange på under et døgn.

Billederne har også fået den danske journalist, tv-vært og forfatter Abdel Aziz Mahmoud til tasterne:

Flere brugere på de sociale medier trækker paralleller til billeder fra 1920'erne. Dengang var fokus på stranden på, om benene i kvindernes badedragter var for korte, så kvinderne var for udfordrende klædt.

Andre igen kobler billedet til en konstatering af, at det må være lige så slemt at tvinge en burka eller bikini af en kvinde af principielle årsager, som det er at tvinge en burka eller bikini på af religiøse årsager. En af dem er Paulina Lykke:

Henover sommeren har flere franske strandbyer forbudt burkinien på strandene. Argumentet er, at den er et brud på de franske regler om sekularisme, fordi dragten regnes for at være muslimsk, altså en religiøs beklædning.

Forbuddet gælder blandt andet i Cannes, Villeneuve-Loubet, Touquet og i Sisco på Korsika, og flere kvinder har allerede fået bøder for at være iklædt burkinien.