Burka forbudt i flere italienske landsbyer

Flere italienske landsbyer forbyder muslimske kvinder at bære burka. Sidste skud på stammen er den lille italienske bjergby Camerata Cornello.

I en lille italiensk bjergby er kvinder i ført burka ikke velkomne. Sidste uge besluttede byrådet i landsbyen Camerata Cornello at forbyde den muslimske heldragt, der kun blotter kvindens øjne ofte gennem et stofgitter.

Forbuddet blev sat på dagsordenen af kommunalpolitikeren Alex Galizzi. Han er træt af burkaklædte kvinder, der hver søndag mødes i byens park til frokost og for at bede, og som vasker deres fødder i de offentlige toiletters håndvaske.

»De har generelt en uacceptabel opførsel, særligt fordi haverne bliver brugt at vores børn,« siger Alex Galizzi til nyhedsbureauet AGI.

Efter en måneds tænkepause stemte byrådet for forbudet. Ifølge byens borgmester, Francesca Giudici, er det vigtigt, at politiet kan kontrollere, hvem der gemmer sig bag dragterne. »Personligt har jeg ikke noget imod de muslimske kvinder, der benytter vores parker, men af sikkerhedsgrunde mener jeg, det er rigtigt at forbyde burkaen,« siger hun.

Ifølge borgmesteren er der ikke noget nyt i loven. Den lille kommune håndhæver blot en national lov, der forbyder brug af maskeringer, der umuliggør identifikationen af en person.

I første omgang sørger kommunen for at hænge skilte med forbudet op rundt omkring i byen derefter skal politiet tage hånd om de kvinder, der ikke accepterer reglen. »Vi håber, at kvinderne accepterer at tage burkaen af frivilligt, ellers må vi diskutere sanktioner,« siger hun.

Bøde på bøde
Camerata Cornello er ikke den eneste by i Bergamo-provinsen i det nordvestlige Italien, hvor burkaen er ugleset. Her får det lille højreorienterede parti, Lega Nord, en pæn portion af stemmerne, og det er traditionelt kritisk overfor indvandrere både italienske og udenlandske. I den lille naboby Caravaggio har klædedragte kostet Nadia Hassan Mohamed Abdou Salah dyrt. Kommunen har besluttet at udstede bøder til kvinder, der ikke overholder forbudet. Efter en række bøder lever den egyptiske kvinde indendørs, skriver lokalavisen Giornale di Treviglio.

Forbuddet har også fæstet rod i nabokommunen Costa Volpino. Sikkerhed er igen blandt politikernes begrundelser, der også fremhæver, at burkaen for dem repræsenterer kvindeundertrykkelse.

Men det er ikke kun i de små bjergkommuner, at burkaen er til debat. En terrordømt imams kone risikerer to års fængsel for at nægte at tage sin burka af i retten. Der er tale om Monia Trabelsi, der er gift med Mourad Trabels, der var imam i moskeen i Cremona, men som i dag sidder fængslet for at have planlagt terrorhandlinger.

Monia Trabelsi mødte trofast op under retssagen, hver gang i burka, og nægtede at tage den af, så nu har retsvæsenet besluttede at tage sagen op, da det er forbudt. Det er første gang, en lignende sag bliver taget op i retten.