Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den katolske kirke interesserer sig, modsat andre religioner, ikke synderligt for, hvad de troende spiser eller hvor og hvornår. Men det gør til gengæld romerne, der er naboer til Vatikanet, og som i lighed med resten af italienerne dyrker deres gastronomi med nærmest fanatisk passion.
Af samme årsag har internationale fastfoodkæder hidtil fået kamp til stregen i det sydeuropæiske land. Hvis man endelig har for travlt til en ordentlig frokost, kan man blot snuppe et stykke pizza eller en panino, lyder argumentet mod dem.
Derfor vakte det også voldsom debat, da planerne om at åbne en megafilial af McDonald’s hundrede meter fra Peterspladsen forleden blev kendt. At det 540 kvadratmeter store lokale tilhører Vatikanets ejendomsselskab Apsa, gjorde ikke vreden mindre.
Både lokale beboerforeninger og bymiljøbeskyttelsesorganisationer har siden bedt pave Frans »gribe ind mod faren for, at Rom bliver invaderet af amerikanske fastfoodkæder til skade for både den gastronomiske tradition og tolerancen overfor de mange pilgrimme og turister i området«, som det hedder i et åbent brev.
Internt i kirken er appetitten på den nye nabo ikke meget større. Flere af de syv kardinaler, som bor i den berørte bygning, har klaget til paven over den nye lejer. Og en af de mest respekterede blandt de purpurklædte kirkeledere, Elio Sgreccia, betegner over for avisen La Repubblica burgerrestauranten som en »abnormitet«.
»Det er et spisested, som ud over at befinde sig milevidt fra Roms kulinariske tradition, ifølge en række ernæringsmæssige undersøgelser ikke ligefrem er nogen garanti for gæsternes helbred. Det er mad, som jeg aldrig selv kunne finde på at spise,« siger Sgreccia.
Hans kollega, Dominico Calcagno, der som leder af Apsa har ansvaret for lejekontrakten med McDonald’s, ser ikke overraskende anderledes på sagen.
»Alle regler er overholdt, og vi har handlet i overensstemmelse med Vatikanets traditioner og interesser. Jeg kan ikke se noget negativt ved dette initiativ,« forsikrer Calcagno ligeledes i La Repubblica.
Ifølge flere italienske medier betaler McDonald’s 30.000 euro i månedlig husleje, og det forklarer alt, siger María, der driver den lokale og traditionsrige sandwichbar Mamma Chiara, til den spanske avis La Vanguardia:
»Hvis de (McDonald’s) åbner, må alle vi andre lukke. Det kan godt være, at de er præster derinde i Vatikanet, men de lytter kun til guden Mammon.«
Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.