Bulgarien hærges af korruption og mafia

Onsdag offentliggøres en rapport, der skal vise, hvor langt Bulgarien er nået i kampen mod mafia og korruption. Berlingske Tidende har besøgt Sofia og mødt nøglepersoner, der taler forbryderne imod.

Alexei Petrov på vej til retten i Sofia. Fold sammen
Læs mere
Foto: STOYAN NENOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SOFIA: Et gammelt, bulgarsk ord siger, at skyldige kan flygte uden problemer. Et andet mundheld lyder sådan: Når der er fare på færde, er det tilladt at følges med djævelen, indtil man har krydset broen.

Har man denne visdom i baghovedet, giver det en smule mening, hvad der den sidste snes år er foregået i Bulgarien, siden 2007 det fattigste medlem af EU. Det lille land, ikke meget større end Danmark, anses sammen med Rumænien og Grækenland for at være den mest korrupte nation i Unionen. Hvilket måske ikke er det værste, for efter Murens fald er over 200 mennesker blevet dræbt, ofte på åben gade, fordi de var kommet på tværs af forbrydersyndikater. De fleste af ofrene var formentlig selv kriminelle, men det er påfaldende, at der indtil nu kun er faldet én dom. Stort set alle mordere er sluppet væk. Politifolk, offentlige anklagere og dommere er blevet bestukket, en del ministre var åbenbart ansat af mafiaen, og det hele lignede en dårlig roman.

Onsdag udsender EU-Kommissionen en såkaldt interimsrapport om tingenes tilstand. Unionen har i flere omgange holdt penge, der skulle modernisere landet, tilbage, fordi tidligere midler er forsvundet i den blå luft. Derfor er rapporten vigtig, ikke blot for Bulgarien, men også for nuværende og kommende medlemmer med problemer: Hvad vil EU finde sig i, og hvordan kan man bekæmpe en trussel, som den nye - og tilsyneladende ukorrupte - indenrigsminister betegner som »en blæksprutte«?

Vil man have et indtryk af, hvor galt det har været, er det en god idé at gå en tur gennem Sofia, den smukke, men slidte hovedstad, med Stanimir Vaglenov, en af landets førende, undersøgende journalister. Vaglenov har afsløret skandaler, som får Silvio Berlusconi til at ligne Moder Teresa. Han har været truet på livet flere gange, som enhver ordentlig, afslørende reporter i Bulgarien. På det seneste har han fået et mindre dramatisk job som internetredaktør. Langs Vitosha-boulevarden midt i byen peger Vaglenov på det ene, det andet og det tredje sted, hvor en mand er blevet skudt. I et såkaldt investeringsfirma, f.eks., blev den 28-årige ejer, der på kort tid var blevet mangemillionær, myrdet. I dag ejes glasbygningen af konen og er bygget om til et luksushotel. »Vi har mange rige enker,« noterer Vaglenov.

Ikke langt fra enkens hotel ligger det bulgarske parlament, et hyggeligt lille hus med brokadetapeter. Her træffer vi Martin Dimitrov, leder af det borgerlige parti UDF. Dimitrov er en yngre mand, der handles som ministeremne. Han mener, at hverken korruptionen eller den organiserede kriminalitet er højere i Bulgarien end i andre lande. »I Italien er der ti gange så mange skyderier,« siger Dimitrov, næsten beroligende. »Skyderierne er udtryk for en kamp om økonomisk indflydelse. Derfor gælder det om afbryde pengetilførslen. Det kan gøres med højt profilerede retssager, så folk ser, at den slags er strafbart.«

Statsadvokaten

Sofia er ikke stor, så nogle minutter senere står man hos anklagemyndigheden, der ligger skråt over for enkens hotel. Her tager Steliana Kozhuharova, en af statsadvokaterne og talsmand for hele foretagendet, imod. Hun er en munter, storrygende dame i stram, sort kjole med en hvid koralkæde om halsen. Nogle af hendes kolleger mistænkes for korruption. En af hendes seneste sager drejer sig om en tidligere arbejdsminister, der skal have snydt staten for syv-otte millioner dollar. »Dette problem kan kun klares ved at give staten mere magt,« siger hun. »Men i modsætning til Nordeuropa anser borgere i Sydeuropa ikke staten som deres ven. De er bange. De stoler ikke på den.«

Det er der måske heller ikke noget at sige til, de sidste tyve års statslig korruption og de foregående fyrre års diktatur taget i betragtning. Men der er kun én vej frem, siger Kozhuharova: »Staten må vise sig stærk, magtfuld og angribe de kriminelle hver dag.«

Det er, hvad regeringen under den tidligere karatemester og indehaver af et sikkerhedsfirma Bojko Borissov er i færd med. Borissov og hans næstkommanderende, indenrigsminister Zvetan Zvetanov, tog over fra socialisterne, som engang var kommunister. Borissov og Zvetanov har opfundet et parti, GERB, som åbenbart vender en del på hovedet. Tidligere forsøgte mange politikere at vinde valg og holde sig ved magten gennem korruption og anden kriminalitet. GERB har vundet ved at love det modsatte. Borissov og Zvetanov er de første, som tager alvorligt fat om den strukturelle lovløshed. Det siger ikke blot de selv, men også Vaglenov og udenlandske iagttagere. Der er daglige anholdelser, forleden blev Aleksei Petrov, en af regeringschefens gamle karatevenner, arresteret under stor ståhej. Indenrigsministeriet viser anholdelsen som video på sin hjemmeside. Petrov, tidligere antiterrorsoldat og rådgiver for sikkerhedspolitiet, skal være en af faderfigurerne i den indbringende, bulgarske forsikringsindustri, hvor selskaber med kulørte navne har presset beskyttelsespenge ud af forretningsejere.

»Det virker,« siger Kozhuharova. »Vi har allerede resultater. Folk er ikke længere så bange for at vidne. Der er mennesker, der vil optræde i retten, som har holdt sig tilbage i ti år.« Hun tror også, det er muligt at afskaffe den organiserede kriminalitet inden for et år, som Zvetanov har lovet. »Vi er et lille land,« siger anklageren. »Der er 200-300 mafiahøvdinge, som terroriserer befolkningen. Dem kan vi få ram på.«

Den gamle præsident

Men hvordan i himlens navn kunne Bulgarien køre så meget af sporet? Nabolandet Rumænien har også korrupte politikere og embedsmænd, men der er stort set ikke flydt blod. Hvad er grunden til den bulgarske tragedie?

Man tager ud til landets første, demokratisk valgte præsident, den milde og ofte smilende filosof Sjelju Sjeljev. Man har mødt ham før, han er, ikke unaturligt, blevet ældre, og erfaringerne har fået lov at modne. Sjeljev var leder af opstanden mod kommunisterne, tidligere havde de forsøgt at ødelægge hans liv, fordi han havde skrevet en bog, der sammenlignede dem med fascister. Han var præsident fra 1990 til 1997. I dag har han et kontor på ellevte sal i et højhus.

»Den organiserede kriminalitet har en lang historie i Bulgarien,« fortæller han. »Der var et system af uigennemsigtige handelsselskaber, som havde forbindelse til bankerne. Allerede inden Murens fald havde vi kontakt med kommunister, som fortalte os, at det var en smart måde at nærme sig de vestlige lande på. Ved systemskiftet ville kommunisterne gøre os medansvarlige for det økonomiske morads, men vi afviste at tale om det emne. Vi besluttede ikke at gøre noget, for ikke at blive en del af det kommunistiske system. Man kan sige, at vi som opposition var en smule naive i begyndelsen, for det blev en af årsagerne til organiseret kriminalitet.«

Hvad der skete, forklarer Sjeljev, var, at kommunisterne i fred og ro kunne sælge arvesølvet. Det indbragte de første penge, som bl.a. blev brugt til at købe visse parlamentsmedlemmer og offentlige myndigheder. Derved tjente man endnu mere. Krigen i Jugoslavien, hvor Bulgarien blev brugt som transitland for våben og brændstof, udløste yderligere formuer.

Sjeljev er overbevist om, at indenrigsminister Zvetanov, der har ansvaret for landets sikkerhed, kan få styr på den organiserede kriminalitet inden for et år. »Ingen mafia er stærkere end staten,« siger den gamle præsident. »Man skal bare beslutte sig for at gøre det.« Hvilket leder tanken hen på et andet bulgarsk mundheld: »Gud har lovet en sikker ankomst, men ikke en rolig rejse.« Bulgarerne synes på vej, men der bliver nok en del storm, inden man når målet.