Budgetforhandlinger i USA sat på pause

De amerikanske budgetforhandlinger blev tirsdag sat på pause efter endnu et republikansk forsøg på at komme af med den omstridte sundhedsreform Obamacare. Nu nærmer gældsloftet sig.

USA: Forhandlingerne i det amerikanske Senat om at hæve USAs gældsloft og om at genåbne hele den offentlige sektor blev midlertidigt stoppet sent tirsdag aften dansk tid.

Forhandlingspausen vil vare, til den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, har udarbejdet et budgetforslag, sagde den demokratiske senator Richard Durbin ifølge nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

Richard Durbin, der er den næst øverst rangerende demokrat i Repræsentanternes Hus, sagde, at John Boehner havde fremlagt et forslag fra Republikanerne, som øjeblikkeligt blev skudt ned af Det Hvide Hus og Demokraterne i Senatet.

Derfor måtte den republikanske senatsleder Mitch McConnell afvente John Boehners næste skridt, før han kunne foretage sig yderligere, sagde Richard Durbin.

Ifølge republikaneren Devin Nunes fra Repræsentanternes Hus foreslog Republikanerne at hæve USAs gældsloft til 7. februar og at finansiere regeringen til og med 15. december samt en række nye ændringsforslag til den omstridte sundhedsreform Obamacare, der har været en af de store knaster i forhandlingerne om USAs budget for regnskabsåret 2014.

Trods forhandlingspausen sagde præsident Barack Obama sent tirsdag i et interview med WABC TV, at han forventer, at det finanspolitiske dødvande vil blive løst, og at der er bevægelse mod en tværpolitisk aftale i Senatet, der får ham til at tro, at der sker fremskridt.

»Min forventning er, at det bliver løst, men vi har ikke meget tid,« sagde han ifølge Reuters.

Han tilføjede, at han havde advaret de amerikanske politikere om, at de ikke skulle tale en masse og forsøge at redde ansigt, men at politikerne i stedet skulle bekymre sig om politik.

Også lederen af det demokratiske mindretal i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, sagde tirsdag, at hun fortsat har tiltro til, at en amerikansk betalingsstandsning kan afværges.

Efter et møde med Barack Obama i Det Hvide Hus kritiserede Nancy Pelosi Republikanerne i Repræsentanternes Hus for at ville stemme om lovgivning, der vil ændre Obamacare. Hun sagde, at en plan fra Senatet er at foretrække.

Hvis John Boehner fortsætter med sine planer om en afstemning, vil han ikke få én demokratisk stemme, sagde Nancy Pelosi, der desuden mente, at Republikanerne i sidste ende vil afværge en betalingsstandsning.

»Vi er stadig optimistiske over, at der er en vej til at hæve gældsloftet i tide,« sagde hun.

De amerikanske politikere skal finde en løsning på den finanspolitiske krise inden torsdag, hvor landets gæld når gældsloftet, der er det maksimale beløb, USA kan optage lån for, og som er fastsat ved lov.

Hæves det det ikke, kan USAs regering ikke betale sine regninger.

Økonomiske eksperter advarer om, at det kan skabe kaos på de finansielle markeder og potentielt kaste verden ud i en ny økonomisk krise.