Brysk asylkritiker ved rorpinden i EU

Det skaber en vis bekymring i Bruxelles, at Slovakiets premierminister Robert Fico skal overtage EU-formandskabet 1. juli. Fico råber gerne højt og har tordnet mod muslimer og asylkvoter.

Slovakiets premierminister, Robert Fico. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMUEL KUBANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en kunst at ramme kammertonen, når Slovakiets premierminister, Robert Fico, onsdag kommer til Bruxelles for at diskutere Slovakiets prioriteter i forbindelse med, at det lille, centraleuropæiske land overtager formandskabet for EU om en måned. Sammen med Ungarns Viktor Orbán har Robert Fico været den mest åbenmundede kritiker af EUs asylkvoter. Ja, han har ligefrem trukket de tvungne asylkvoter for EU-Domstolen, fordi han mener, at det strider imod EU-traktaterne at trække sådanne beslutninger ned over hovedet på medlemsstaterne.

Som en ekstra torn i øjet på EU-Kommissionen, der har født idéen om asylkvoter, lægger Fico som regel ikke skjul på, at modstanden hænger sammen med, at han ikke vil have muslimer til Slovakiet.

»Ingen kan tvinge os til at acceptere migranter i Slovakiet. Jeg vil aldrig tillade en eneste muslimsk immigrant under kvotesystemet,« sagde Fico ifølge avisen Financial Times op til det slovakiske parlamentsvalg i marts, , og han har for nylig gentaget, at islam ikke hører hjemme i Slovakiet.

Sådanne udtalelser om muslimer strider ifølge EU-Kommissionen imod EUs grundlæggende principper om ikke at diskriminere folk på baggrund af køn, race, religion, etnisk oprindelse eller seksuel orientering.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har desuden understreget, at flygtninge- og migrantkrisen kun kan løses, hvis alle lande bidrager solidarisk, ligesom Juncker har gjort det klart, at det vil blive dyrt ikke at bidrage.

Med EU-formandskabet får Slovakiet den vigtige rolle med at sikre kompromiser mellem de 28 EU-lande i Ministerrådet, og et godt samarbejde med EU-Kommissionen, der kommer med selve lovforslagene i EU, er derfor afgørende.

Blandt EU-diplomater er der en vis bekymring for det slovakiske formandskab, men landets EU-ambassadør sagde for nylig til Politico.eu, at Slovakiet vil kæmpe konstruktivt for kompromiser og skabe en »bæredygtig« håndtering af migrationskrisen.

I første omgang ser der ud til at være fælles fodslag om at styrke EUs ydre grænser og det fælleseuropæiske grænseagentur Frontex, men derudover er det foreløbigt sparsomt med detaljer om, hvad Fico især vil arbejde på under formandskabet. Asylkvoter bliver det dog med sikkerhed ikke.

Socialdemokratiske kolleger tager afstand

Som person fremstår Fico temmelig brysk, også når han møder den internationale presse i Bruxelles. Hjemme i Slovakiet har han været mere eller mindre i krig med en række af landets toneangivende aviser, ligesom landets presse over en bred kam er blevet kaldt »idioter« og det, der er værre.

Den nu 51-årige Robert Fico er jurist og har ifølge det officielle CV skrevet ph.d.-afhandling om dødsstraf i Tjekkoslovakiet. Han begyndte sin politiske karriere i det kommunistiske parti i Tjekkoslovakiet tilbage i 1987, og da Tjekkiet og Slovakiet blev to selvstændige lande, opstod Det Demokratiske Venstreparti i Slovakiet, som Fico blev en del af. Han var dog ikke tilfreds og stiftede derfor sit eget socialdemokratiske parti »Smer«, der hurtigt blev et af landets mest populære partier. Ikke mindst fordi Fico allerede dengang havde en veludviklet evne til at tage standpunkter med en bred appel i befolkningen.

Men de øvrige socialdemokratiske partier i Europa har aldrig rigtig brudt sig om Fico. Da Fico dannede sin første regering i 2006 sammen med Det Slovakiske Nationalparti (SNS), blev Fico og Smer derfor suspenderet fra sammenslutningen af europæiske, socialdemokratiske partier (PES), der havde Poul Nyrup Rasmussen som formand.

»Det er med tungt hjerte, at PES må suspendere Smer fra vores politiske familie. Men grundlæggende politiske principper kan ikke ofres. Slovakiet har brug for et socialdemokrati, men ikke hvis prisen er et kompromis med ekstrem nationalisme og xenofobi,« lød begrundelsen fra Poul Nyrup Rasmussen, ifølge EurActiv.

Siden kom Fico tilbage i den socialdemokratiske fold, men formanden for de socialdemokratiske partier i Europa-Parlamentet, Gianni Pittella, har det seneste års tid flere gange opfordret til at suspendere Fico igen.

Også på musikfronten må det gerne være hårdt for Fico, der har vakt opsigt ved at underholde sin stab som hårdtslående DJ med Metallica, Deep Purple og Black Sabbath. Men om en gang Metallica bringer EU-Kommissionen i bedre humør ved udsigten til samarbejdet er nok tvivlsomt. Onsdag bliver der i hvert fald rigeligt at tale om, når Fico kommer til Bruxelles.