Bruxelles reagerer på Johnsons Brexit-plan: Er det en fælde?

I Nordirland bliver Boris Johnsons plan omtalt som »dødfødt« og »politisk sabotage«. Og selv om formand for Europa-Kommissionen Jean-Claude Juncker kan se »positive fremskridt« i Johnsons forslag, virker EU-ledere klar til at stemme det ned.

Den britiske premierminister Boris Johnson, Europa-Kommissionens afgående formand, Jean-Claude Juncker, og EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, forlader et møde i Luxembourg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der er »problematiske punkter« i den britiske premierminister Boris Johnsons Brexit-plan, er der også »positive fremskridt« at spore i forslaget.

Sådan lød det i hvert fald fra den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, da han modtog den længe hemmeligholdte plan onsdag og lovede at bedømme den »objektivt«.

Men fra EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, var beskeden anderledes kontant bag lukkede døre. Forslaget kan ikke accepteres af EU, forklarede han på et møde, ifølge The Guardian. For løsningen kan vise sig at være en fælde.

Boris Johnsons Brexit-plan involverer en løsning, som skal erstatte EU-kravet om det såkaldte backstop – altså den nødforanstaltning, der skal sikre, at der ikke kommer en hård, fysisk grænse mellem Irland og Nordirland efter Brexit.

Med løsningsforslaget lover Boris Johnson på én gang at hive Nordirland med ud af EUs toldunion og samtidig undgå en hård grænse til Irland. Det burde være umuligt, men Boris Johnson foreslår, at det kan lade sig gøre ved at fastholde et fælles-irsk marked, der forpligter nordirerne til at følge europæisk regulering for industri, fødevarer og landbrug. Berlingske har lavet et større overblik over planen her.

Johnson lader det samtidig være op til nordirerne, om de vil deltage i den ordning. Det skal de stemme om i overgangsfasen, inden Storbritannien forlader EU i 2021, og så skal de derefter stemme hvert fjerde år, om de vil fortsætte med ordningen.

Samtidig har Johnson lagt op til, at Storbritannien og Irland i en separat aftale skal forpligte sig til aldrig at installere told- og kontrolposter langs grænsen til Irland – selv hvis nordirerne i december eller om fire år beslutter sig for at melde sig ud af det fælles-irske marked.

Og det er nøjagtigt dét, der gør Michel Barnier nervøs, ifølge The Guardian.

»Så ville EU være fanget uden noget backstop til at beskytte det indre marked efter Brexit,« advarede han på det lukkede møde, ifølge The Guardian.

Heller ikke den irske regering synes videre begejstret for Boris Johnsons forslag. Den irske premierminister, Leo Varadkar, advarede i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag om, at forslagets juridiske detaljer – som offentligheden og pressen ikke har set endnu – ikke kan erstatte backstoppet på fyldestgørende vis.

Guy Verhofstadt, Europa-Parlamentets Brexit-koordinator

»Vi synes ikke rigtigt, det indeholder de sikkerhedsgarantier, som Irland har brug for.«


Torsdag ventes det i øvrigt, at Europa-Parlamentets Brexit-styregruppe vil stemme nej til Storbritanniens forslag, og det bliver dermed så meget desto sværere for Boris Johnson at få en ny skilsmisseaftale på plads inden 17. oktober, sådan som han sigter efter.

»Brexit-styregruppens reaktion var ikke positiv,« forklarede Guy Verhofstadt, der er Europa-Parlamentets Brexit-koordinator, til The Guardian:

»Vi synes ikke rigtigt, det indeholder de sikkerhedsgarantier, som Irland har brug for.«

Det nordirske DUP-parti, som agerer støtteparti for De Konservative i regeringen, støtter Boris Johnsons forslag. Men fra to andre nordirske partier,  Sinn Féin og det socialdemokratiske Labour-parti, lyder der skarp kritik af forslaget.

Det kalder det for »politisk sabotage« og har erklæret det »dødfødt«.

Boris Johnson har gjort det klart, at forslaget er Storbritanniens sidste tilbud til EU – og hvis ikke de tager imod det, er han klar til at iværksætte et hårdt Brexit. Altså, sådan et Brexit, hvor briterne bryder ud af EU uden en skilsmisseaftale.

Den mulighed nævnte han igen onsdag, da han holdt tale på De Konservatives partikonference i Manchester:

»Det er ikke et udfald, vi ønsker, det er ikke et udfald, vi på nogen måde søger – men lad mig fortælle jer, kære venner, det er et udfald, vi er forberedt på,« sagde han.