Bruxelles er bekymret: Milliardauktioner af 5G-netværk kan føre til kinesisk cyberspionage

Når det nye 5G-supermobilnet sættes til auktion i EU, kan kinesiske virksomheder som Huawei sætte sig tungt på leverandørposten. Det har ført til bekymring i Bruxelles.

Foto: NICOLAS ASFOURI

Hvis Kina overtager 5G-supermobilnettet i Europa, kan Beijing få fri adgang til EUs hemmeligheder.

Det frygter i hvert fald politikerne i Bruxelles, ifølge Financial Times. Derfor er EU nu begyndt at kortlægge og granske kinesiske techvirksomheder i unionen.

Mens der i de seneste måneder er kommet flere anklager om kinesisk cyberspionage og -tyveri i Vesten, er EU-parlamentarikere begyndt at se med bekymring på de kommende milliardauktioner af 5G-supermobilnettet i EU. Hvis kinesiske virksomheder vinder kontrakterne, frygter EU, at de kan bruge adgangen til at stjæle information, som den kinesiske regering vil have.

»Der er flere ligesindede lande, som i stigende grad er bekymrede for Kinas adfærd i cybersfæren,« fortæller en anonym vestlig EU-diplomat til Financial Times:

»EU-lande, inklusive Spanien, Italien og Finland, holdt 5G-auktioner i 2018 og har flere i 2019. Salgene kan generere milliarder af euro til regeringerne. Men vi opfordrer alle til at lade være med at træffe forhastede beslutninger, som de måske vil fortryde senere,« siger han.

I december anklagede USA to kinesiske borgere for at have udført en hacking-kampagne på foranledning af den kinesiske regering. De har gennem deres arbejde for en kinesisk virksomhed stjålet information fra 12 lande, heriblandt Canada og USA, lyder anklagen. Samme måned afslørede New York Times, at Kina i årevis har haft ulovlig adgang til EUs kommunikationskanaler – selv om dette benægtes fra kinesisk side.

Imens er Meng Wanzhou, Huaweis økonomichef og datter af den kinesiske virksomheds grundlægger, blevet anholdt i Canada.

De mange sager har fået EU til at bekymre sig. Men hvad EU reelt kan gøre, er en anden sag. Det ligger nemlig regeringerne i de respektive medlemslande frit for at vælge, hvem de give kontrakterne til, når 5G-netværket sættes på auktion i det nye år.

Ifølge Huaweis bestyrelsesformand har selskabet allerede vundet 26 5G-kontrakter verden over i 2018 på trods af Storbritanniens og USAs advarsler om sikkerhedsrisici, skriver Ritzau.

Når først det nye 5G-netværk er på plads, kommer leverandøren til at spille en vigtig rolle; for 5G-netværket vil både blive brugt i den offentlige sektor og i private hjem over hele Europa.

Ifølge de diplomater, som Financial Times har talt med, behøver EU ikke at forbyde kinesiske virksomheders adgang til EU – men i for eksempel Tyskland er der allerede blevet taget skridt til at begrænse Kinas adgang til »vital infrastruktur« såsom telekommunikation.

I slutningen af december vedtog den tyske regering nye regler for ikkeeuropæiske virksomheders muligheder for at opkøbe virksomheder inden for blandt andet energi, vand, fødevarer, telekommunikation og forsvar. Hvis en ikkeeuropæisk virksomhed forsøger at købe mere end 10 procent af en tysk virksomhed, må den tyske regering nu gribe ind og stoppe handlen.

USA, Australien og New Zealand har alle forbudt, at Huawei kan byde på det kommende 5G-netværk.

Huawei har allerede afvist »enhver antydning af, at vi kunne udgøre en sikkerhedstrussel« mod EU og afsat to milliarder dollar til at tage hånd om de sikkerhedsproblemer, som Storbritanniens efterretningstjeneste i juli påpegede, der var i den kinesiske virksomheds udstyr.

I december lød det fra det kinesiske udenrigsministerium, at det ville være »latterligt«, hvis EU og Vesten begrænsede Kinas adgang til handler. Ministeriet opfordrede i stedet landene til at »yde et retfærdigt, gennemsigtigt og upartisk« handelsmiljø for kinesiske virksomheder.