Brutalt drab samler og splitter Rusland

Op mod 50.000 mennesker menes at deltage i en march til ære for den dræbte Boris Nemtsov søndag i Moskva. Samtidig spekuleres der hidsigt i, hvem der kan stå bag drabet.

Tusinder demonstrerer på gaden i Moskva dagen efter drabet på den russiske oppositionslederm Boris Nemtsov. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Var det radikale islamister, der dræbte Boris Nemtsov fredag aften, fordi han var jøde? Eller var det hans egne kammerater i oppositionen, der orkestrerede drabet for at sværte præsident Putin til?

Eller var det Putin selv, der ville lukke munden endegyldigt på en af sine argeste og mest konsistente kritikere?

Der spekuleres ivrigt i Rusland, efter Boris Nemtsov, leder af oppositionen i Rusland, fredag aften blev dræbt, da han krydsede en bro ved Moskva-floden - tæt på Kreml.

Statens efterforskere meddeler ifølge nyhedsbureauet Reuters, at man blandt andet undersøger om radikale islamister står bag drabet på Nemtsov, der var jøde, ligesom man heller ikke vil udelukke, at oppositionen selv har stået bag drabet på sin leder.

Men den slags teorier er blot et udtryk for, hvor kynisk præsident Putin er, lyder det fra hans kritikere, der samtidig begræder tabet.

»Det er stort slag for Rusland. Hvis politiske synspunkter bliver straffet på den her måde, så har landet ganske enkelt ikke nogen fremtid,« siger Sergei Mitrokhin, en anden leder i oppositionen til Reuters.

En anden teori byder, at det skulle være den nationalistiske fløj i Rusland, der står bag drabet, men lederen af det nationalistiske parti, »Russerne«, Dmitry Dyomushkin afviser blankt, at de skulle være involveret i drabet.

Samtidig menes op mod 50.000 mennesker at deltage i en march i Moskva, der minder Boris Nemtsov, og som finder sted over middag dansk tid søndag. Oprindelig var planen, at Nemtsov skulle ledt an i marchen, hvor oppositionen ville ytre deres utilfredshed med Putins økonomiske politik og Ruslands deltagelse i krigen i det østlige Ukraine. Den demonstration er nu forvandlet til en mindehøjtidelighed.

I Ukraine har præsident Petro Poroshenko hældt yderligere benzin på bålet med kraftige antydninger om, at Putin står bag drabet. Ifølge Reuters siger den ukrainske præsident, at Nemtsov for få uger siden skulle have meddelt ham, at han havde håndfaste beviser på, at Rusland var involveret i krigen i Ukraine.

»Nogen blev meget bange for dette...De dræbte ham,« siger Petro Poroshenko.

Putin har kaldt drabet for en »provokation« og skulle samtidig have lovet Nemtsovs familie, at gerningsmændene vil blive fundet og stillet til ansvar.