Brugte USA tortur til at finde Osama?

Højrefløjen i USA giver brugen af 'hårde afhøringsmetoder' æren for, at CIA kom på sporet af bin Laden.

Demonstranter rekonstruerer den torturlignende afhøringsform waterboarding. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre dage efter Osama bin Laden blev opsporet, skudt og dræbt er kampen om, hvem der har æren for den vellykkede operation for alvor begyndt. De fleste politikere - selv på den amerikanske højrefløj - er enige om, at Barack Obama udviste mod ved at beordre den dristige mission ført ud i livet.

Men flere tidligere Bush-folk peger nu på, at de efterretninger fra CIA, der muliggjorde lokaliseringen af bin Laden, er kommet frem ved brugen af tortur – eller udvidede afhøringsmetoder, som Bush-administrationen kaldte de afhøringsformer, som blev brugt af CIA’s agenter i en periode under George W. Bush’ præsidentembede.

Dick Cheney startede diskussion

Præsident Bush’ tidligere vicepræsident, Dick Cheney, der regnes for en af initiativtagerne til CIA’s brug af torturlignende metoder under Bush, har kickstartet debatten med følgende udtalelse:

- Vi har brug for at holde fast på de metoder, der gjorde det muligt for os at få succes i denne sag (drabet på bin Laden red.), sagde Dick Cheney ifølge Los Angeles Times.

John Yoo, der er tidligere embedsmand i det amerikanske justitsministerium og godkendte en række hemmelige tilladelser til de torturlignende afhøringsmetoder, er lidt mere direkte i sin argumentation:

- Obama kan med rette tage æren for succesen med bin Laden. Men den skyldes de svære beslutninger, som Bush-administrationen tog, skriver han i det konservative online-magasin National Review.

Har udløst gammel diskussion

Osamas tilfangetagen rammer lige ned i kernen af diskussionen om tortur i USA.

Kan man ved at udsætte nogle få mennesker for tortur forhindre drabet på tusindvis af mennesker, eller er det blot en ubrugelig og umenneskelig afhøringsmetode, der vildleder myndighederne?

Begge argumenter bliver fremsat fra højre og venstre i tilfældet Osama bin Laden.

Hele spørgsmålet drejer sig om, hvorvidt lokaliseringen af Osamas kurer med aliasset Abu Ahmad og dermed fundet af bin Ladens skjulested skyldes tortur. Der er ikke meget tvivl om, at der er blevet brugt waterboarding i den helt tidlige efterforskning af kureren. Spørgsmålet er bare, om det var det, der ledte CIA på sporet af Osama.

186 gange waterboarding

For kigger man på opklaringsarbejdets tidslinje, er det tvivlsomt, om det var oplysningerne fra de torturlignende afhøringer, der skabte det store gennembrud i sagen; erkendelsen af hvor vigtig kuwaiteren Abu Ahmad var og lokaliseringen af ham.

Billedserie: 

Først i 2009 lykkedes det, at lokalisere Abu Ahmad – næsten fire år efter afhøringen af Khalid Sheikh Mohammed, som gav myndighederne den første ledetråd om bin Ladens kurer. Khalid Sheikh Mohammed, der var al Qaedas nummer tre, da han blev fanget i 2005, og han blev udsat for waterboarding 183 gange. Det faktum bruger bl.a. Dick Cheney som argument for, at det er torturen, der har ført til søndagens succesfulde operation.

Waterboarding ledte CIA på vildspor

Men ifølge CIA-kilder New York Times har snakket med er problemet med den teori, at andre torturerede fanger ledte CIA på vildspor med falske navne på Osamas kurer. Og CIA betragtede slet ikke Abu Ahmad som en central person tilbage i 2005, da waterboardingen blev brugt mod Khalid Sheikh Mohammed.

Det var først var igennem hårdt gammeldags efterretningsarbejde - flere år efter tortur-afhøringerne, at CIA fik et brugbart spor i identifikationen og lokaliseringen af den vigtige kurrer Abu Ahmad, vis hus Osama brugte som sit sidste skjulested.

- Det tog flere år med indsamling og analysering af forskellige spor fra flere forskellige kilder, før vi udviklede den sag, som ledte os til huset i Pakistan og erkendelsen af, at bin Laden kunne opholde sig der, siger Tommy Vietor, der er talsmand for det amerikanske sikkerhedsråd.

Torturlignende afhøringer stoppede i 2007

Hvis waterboardingen havde virket, hvorfor afslørede de personer, der havde kendskab til Osamas kurer så ikke mere end de gjorde?

Ifølge ABC’s oplysninger stoppede CIA brugen af waterboarding og andre hårde afhøringsmetoder i 2007, da efterretningstjenesten fik ny chef. 30 personer blev ifølge CIA udsat for det, Obama-administrationen siden har kaldt det for torturlignende metoder.