Browns afgang er en bombe

Gordon Browns dramatiske afgang her til aften kan sende de Konservative ud i mørket og i stedet skabe ny koalitionsregering mellem Labour og Liberaldemokraterne. Nick Clegg forhandler nu både med Labour og de Konservative. Magtkamp om posten som ny Labour-leder skudt i gang.

Gordon Brown meddelte i dag, at han i år vil træde tilbage som Labourleder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Winning/Reuters

LONDON. Kampen om, hvem der skal erobre regeringsmagten i Storbritannien, har fået helt nyt liv. Det var resultatet af Gordon Browns overraskende melding sent mandag, da han erklærede, at han vil trække sig som leder af Labour allersenest til partiets årskonference i september.

Efter tre nervepirrende dage med timelange forhandlinger mellem de Konservative og Liberaldemokraterne om dannelsen af en konservativ ledet regering, har Browns træk på alle måder skabt totalt rav i britisk politik.

Som taber af valget stod han i vejen for en aftale mellem Labour og Liberaldemokraterne, men nu hvor han lover at trække sig for at gøre plads til en anden om få måneder, har partileder Nick Cleggs forhandlere indledt formelle forhandlinger med Labour sideløbende med, at de forhandler videre med de Konservative.

Selv om Nick Clegg fredag sagde, at de Konservative som sejrherre ved valget skulle have første chance for at danne regering, så har Clegg hele tiden holdt linjen varm til Brown. De talte sammen fredag i 40 minutter, de talte sammen igen søndag eftermiddag på opfordring fra Brown, og de talte sammen igen mandag morgen.

Desuden blev det mandag afsløret, at mens Cleggs topforhandlere i weekenden indledte deres lange forhandlinger med de Konservative, afholdt de ind i mellem i al hemmelighed også et møde med et forhandlerhold fra Labour, hvor både arbejderpartiets stærke erhvervsminister Lord Mandelson og Labours udenrigsminister David Miliband var med. Sidstnævnte er et af de stærkeste kort til at overtage posten som Labours leder. Browns egen favorit er dog undervisningsminister Ed Balls, der er en gammel ven og nær allieret af Brown.

Nødvendig beslutning

Som en accept af sit valgnederlag sagde Gordon Brown, at han ikke selv skulle lede en koalitionsregering længere end højst nødvendigt.

»Hvis det står klart, at det, der er i nationens interesse - altså er en stabil og principfast regering - bedst kan dannes i en koalition mellem Labour og Liberaldemokraterne, så tror jeg, at jeg skal træde tilbage,« sagde Gordon Brown, som forklarede, at han ville vente et par måneder for at få skabt ro om økonomien.

»Men jeg har ikke noget ønske om at blive på min post længere, end det er nødvendigt at sikre vejen frem mod økonomisk vækst, og at processen omkring en politisk reform, som vi er enige om, skrider hurtigt fremad.«

Den konservative leder David Cameron informerede i aftes det hold af partifæller, som han har udtænkt sig skal have ministerposter i en eventuel konservativ ledet regering, om den forhandlede aftalen med Liberaldemokraterne.

»Jeg mener, at vi har givet dem et godt tilbud, men nu er det virkelig op til Clegg, om han kan overbevise sit parti.«