Brown vil tilgive angrende talebanere

Premierminister Gordon Brown lagde i går op til et omfattende skift i den britiske Afghanistan-politik. Taleban-støtter skal have mulighed for at fortryde, og der skal mere fokus på genopbygning.

Soldater gør det ikke alene.

Det var hovedbudskabet i premierminister Gordon Browns tale til det britiske parlament i går, hvor han udstak den nye britiske kurs over for Afghanistan.

Skiftet, der er et opgør med forgængeren Tony Blairs politik, forsøger nu at fjerne fokus fra den militære indsats og i stedet koncentrere sig om at give penge til genopbygning og forsøge at få det afghanske samfund til at fungere økonomisk og socialt. Der vil stadig ikke blive forhandlet med Taleban-oprørere, der er højt placeret i den ekstremistiske organisation, men der vil finde et skifte sted til, hvad Gordon Brown selv betragter som »realpolitik«.

Premierministeren opfordrede Afghanistans præsident Hamid Karzai til at lade talebanere med lavere rang – der er parat til at lægge deres våben fra sig – til at tage del i det afghanske samfund, i hvad Gordon Brown betegner som »politisk forsoning«.

»Hvis de tager afstand fra volden, indordner sig under landets grundlov og respekterer fundamentale menneskerettigheder, er der en plads til talebanere i fremtidens legitime afghanske samfund,« sagde Gordon Brown i går.

Sammen med opfordringerne til en vis forsoning kom en pose penge på 450 millioner pund (ca. 4.6 mia. kroner) til genopbygning af det krigshærgede land, og dermed håber den britiske regering at sætte skub i, hvad der ligner et militært dødvande.

Ikke færre soldater
Storbritannien har i øjeblikket 7.800 soldater udstationeret i Afghanistan, og der er, ifølge Gordon Brown, ingen planer om at ændre på det tal i den nærmeste fremtid, men der er ingen tvivl om, at den nye strategis endelige formål er at lade briterne nedtone indsatsen i landet på længere sigt.

Ved at dels give dele af Taleban-bevægelsen noget, der kunne minde om frit lejde, så længe de bare respekterer den nye regering og samtidig ved at give økonomisk incitament til at holde med regeringen, håber briterne at kunne få Taleban-bevægelsen til at gå op i sømmene.

»Formålet er at isolere og eliminere Talebanbevægelsens lederskab,« understregede Gordon Brown.

Umiddelbart lyder det som en storladen plan, men mellem linjerne i talen står også, at det efter flere år i Afghanistan tilsyneladende er faldet det britiske militær og regeringen ind, at det ikke er muligt at udrydde Taleban-bevægelsen.

Nu, hvor man tilsyneladende har erkendt, at den ikke kan tilintetgøres, håber man i det mindste, at den kan splittes tilstrækkeligt til ikke længere at være i stand til angribe soldater og civile i Afghanistan.

Den nye plan indbefatter også, at briterne medvirker til at træne yderligere 20.000 afghanske soldater for at styrke regeringshæren. Det skal, på sigt medføre, at briterne kan lægge byrden fra det konfliktramte land over på den afghanske regering eller andre lande. De fleste eksperter vurderer dog, at den afghanske hær ikke vil være i stand til at modstå fjender uden bistand før allertidligst om fire-fem år.