Britiske politikere må stemme om Brexit uden at kende de økonomiske konsekvenser

Premierminister Boris Johnson afviser at fremlægge en analyse af, hvad de økonomiske konsekvenser af Brexit bliver. Dermed må britiske politikere stemme i blinde, når de skal sige ja eller nej lørdag. Uafhængig tænketank vurderer, at den britiske økonomi vil falde markant ved et ja til den nye aftale.

Mørke skyer trækker muligvis ind over britisk økonomi som følge af den Brexit-aftale, som Boris Johnson har forhandlet sig frem til, men den britiske regering afviser forud for afstemningen i parlamentet at sige noget om dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix

Det bliver en flok britiske politikere uden viden om de økonomiske konsekvenser af aftalen, som lørdag skal stemme om premierminister Boris Johnsons nye Brexit-aftale.

Det står ifølge avisen Guardian klart, efter at premierministeren har afvist at fremlægge regeringens egne beregninger af konsekvenserne, inden der skal stemmes i løbet af lørdag.

Det var labourmedlemmet Hilary Benn, der fredag bad om en vurdering af de økonomiske konsekvenser. Men han blev afvist af en talsmand for premierministeren, der slog fast, at regeringen først senere vil fremlægge en analyse af de økonomiske konsekvenser.

Kostbart farvel

En række iagttagere har forud for den nye plan advaret om, at et hårdt britisk farvel til EU vil blive kostbart for Storbritannien og sænke den årlige vækst. I den nye aftale mangler der endnu at blive sat detaljer på det forestående britiske farvel til EU, men det ligger dog fast, at der udestår en række forhandlinger og indgåelser af aftaler blandt andet på det økonomiske område og handelsområdet, hvorfor det er mere end vanskeligt at sætte beløb på, hvad det britiske farvel vil koste.

Den britiske regering afviser forud for afstemningen i parlamentet at oplyse om de økonomiske konsekvenser af den Brexit-aftale, som Boris Johnson har forhandlet sig frem til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls Reuters/Ritzau Scanpix.

Det har dog ikke hindret en uafhængig britisk tænketank, The UK in a Changing Europe, i at foretage en lynanalyse af de økonomiske konsekvenser og en vurdering af, hvor den nye Brexit-aftale adskiller sig fra den, som tidligere premierminister Theresa May fremlagde tidligere i år.

Ifølge tænketankens leder, professor Anand Menon, der tidligere blandt andet var rådgiver for det britiske overhus, vil hver brites indtægt falde med 2,3 pct. som direkte konsekvens af den nye aftale. Anand Menon kalder endda den forudsigelse for optimistisk, fordi den forudsætter, at der fortsat vil være relativt åbne grænser for immigration til Storbritannien.

Analysen, som altså bygger på en række antagelser, forudsætter, at Storbritannien hurtigt får indgået bindende aftaler med EU. Den tager samtidig forbehold for, at det er umuligt at forudsige, hvad den konservative regering vil gøre, når det gælder indførelsen af nye valutapolitikker, samt hvordan man vil arbejde med indførelsen af de mange regelsæt, som tidligere var underlagt EUs regler.