Britiske myndigheder: London kan komme helt af med coronavirus i juni

Ifølge nye modeller fra de britiske sundhedsmyndigheder er London nu det sted i Storbritannien, hvor coronavirussen spreder sig langsomst. Om få uger vil den helt forsvinde, lyder vurderingen.

Boris Johnson og hans forlovede, Carrie Symonds, var igen i går på gaden foran Downing Street 10 for at deltage i applausen af det britiske sundhedsvæsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Parsons/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dag virusudbruddet var værst i London, blev flere end 200.000 mennesker smittet på én dag.

I dag bliver kun cirka 25 mennesker smittet med coronavirus om dagen i den britiske hovedstad.

Det estimerer en ny model, som de britiske sundhedsmyndigheder, Public Health of England, står bag sammen med forskere fra University of Cambridge, skriver Sky News og flere andre britiske medier.

Studiet når frem til, at smittetrykket i London – det såkaldte R – nu ligger på 0,4. Det vil sige, at hver gang ti personer får virussen, giver de den i gennemsnit kun videre til fire personer.

Med så lavt et smittetryk kan virussen være så godt som udryddet i London i løbet af et par uger, vurderer forskerne. London er gået fra at være Storbritanniens epicenter til at være den region med det laveste smittetryk.

Ifølge modellen spreder virussen sig lige nu hurtigst i det nordøstlige England. Her bliver omtrent 4.000 personer smittet om dagen, lyder estimatet.

Ingen steder i Storbritannien når smittetrykket over 1,0. Det samlede smittetryk ligger på 0,75 – omtrent som i Danmark – hvilket i teorien betyder, at virussen vil gå i sig selv.

Modellen viser, at antallet af nye smittetilfælde med ét faldt drastisk 23. marts, da Boris Johnsons regering indførte en nedlukning af Storbritannien.

Det lave smittetryk vil formentlig afføde en ny debat om, hvorvidt Storbritannien skal genåbne hurtigere. Den britiske minister Robert Jenrick har luftet en idé om, at de dele af landet, hvor der er færrest nye tilfælde, kan genåbne hurtigere end andre dele.

Storbritannien er det land i Europa, som har registreret flest coronarelaterede dødsfald. Ifølge sundhedsmyndighedernes seneste tal har i alt 33.614 mennesker mistet livet med covid-19 i landet.

Søndag præsenterede Boris Johnson en ny køreplan for genåbningen af Storbritannien. Planen blev kritiseret for at være vag og forvirrende, og mange briter vidste ikke, om de nu skulle vende tilbage på arbejde eller ej.

Boris Johnson forklarede, at briterne formentlig må vente til 1. juni, inden skoler og virksomheder kan begynde at åbne, og først til juli kan cafeer, restauranter og religiøse institutioner genåbne, såfremt de fortsat kan håndhæve strenge regler om social afstand, skriver BBC.