Britiske konservative får flot fremgang ved lokalvalg

Ukip, arbejderpartiet Labour og til dels De Liberale Demokrater får skidt generalprøve før parlamentsvalg.

Stemmerne tælles op i West Midlands efter torsdagens kommunalvalg i Storbritannien. Scanpix/Geoff Caddick Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optællingen efter lokalvalg i Storbritannien viser kraftig fremgang til premierminister Theresa Mays Konservative Parti forud for næste måneds parlamentsvalg.

Fremgangen kan have forbindelse til det kollaps, som det indvandrerkritiske og EU-fjendske parti Ukip oplevede ved torsdagens kommunalvalg.

Ukip blev nærmest blæst væk i alle de kommuner i England, Skotland og Wales, hvor det har haft mandater. Det rapporterer de britiske medier.

Men også arbejderpartiet Labour havde et rigtig skidt valg. Partiet mistede over 190 pladser. Heraf forsvandt 100 sæder i Skotland.

Blandt andet tabte Labour kontrollen med byrådet i Glasgow.

De Konservative strøg derimod derudaf og sikrede sig et plus på mere end 260 pladser i de lokale råd. Blandt andet oplevede partiet en fremgang i Skotland på cirka 70 pladser.

Det Konservative Parti blev det største i et par af de nordengelske kommuner, hvor Labour i mange årtier har domineret. Det gælder i Cumbria og Northhumberland.

De Liberale Demokrater klarede sig lidt værre end forventet. Men i netop Northhumberland snuppede partiet et mandat for næsen af Det Konservative Parti og forhindrede et rent konservativt flertal.

Det skete efter en usædvanlig afgørelse.

Både den liberale og den konservative kandidat havde fået præcis lige mange stemmer. Den valgansvarlige måtte derfor finde to strå - et kort og et langt - og bede de to kandidater om at trække et hvert.

Den konservative kandidat trak det korteste strå, mens kandidaten fra De Liberale Demokrater sprang i vejret.

»Jeg gjorde det,« jublede han.

Politiske eksperter advarer mod at tro, at lokalvalgets resultater automatisk vil blive gentaget ved næste måneds parlamentsvalg.

Men det ser lovende ud for premierminister May, der ved valget i juni søger et styrket konservativt mandat til at forhandle Storbritanniens skilsmisse fra EU.

/ritzau/