Britiske køer blev måske gjort syge af laboratorier

De britiske myndigheder er ved at efterforske, om et udbrud af mund- og klovsyge skyldes laboratorier.

De britiske myndigheder er ved at efterforske, om et udbrud af mund- og klovsyge blandt på en landbrugsejendom sydvest for London har forbindelse til nærliggende veterinærmedicinske laboratorier.

To laboratorer, hvor det ene tilhører regeringens Insititut for Dyresundhed og det andet ledes af en medicinalvirksomhed, Merial, forsker i mund-og klovsyge og udvikler vacciner mod blandt andet denne sygdom.

Det britiske landbrugsministerium oplyser, at den virusstamme, der blev fundet i kreaturerne, ikke normalt findes i dyr, men at den er blevet brugt på laboratorierne i Pirbright, som ligger få kilometer fra den ramte ejendom. Trods omfattende undersøgelser, har det dog ikke definitivt kunne fastslås, at smitten stammer herfra.

Ifølge det britiske landbrugsdepartement er den virusstamme, som blev fundet i køer fredag, blevet isoleret for næsten 40 år siden af biologiske forskere.

Debby Reynolds, der er chef for de veterinære myndigheder, har givet ordre til en "hastende undersøgelse af de biosikkerhedsmæssige foranstaltninger" på begge laboratorier". Samtidig efterforskes andre mulige smittekilder.

- Vi ved ikke med sikkerhed om smitten stammer fra laboratorierne, og det er derfor meget, meget vigtigt, at alle fortsat er meget agtpågivende, understregede miljøminister Hilary Benn til BBC.

Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning er produktionen af vaccine blevet stoppet hos Merial.

Det smittede kvæg, som var på en landejendom i Surrey, sydvest for London, er blevet tilintetgjort og blev taget væk for at blive begravet lørdag.

/ritzau/Reuters