Britiske imamer vil ikke begrave London-terrorister

Britiske imamer nægter at udføre muslimske begravelsesritualer for bagmændene bag lørdagens terrorangreb i London. Muslimske organisationer vil samarbejde med regeringen i kampen mod ekstremisme

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS. I en opsigtsvækkende erklæring har 130 britiske imamer afvist at begrave bagmændene bag lørdagens terrorangreb i London. Søndag deltog britiske  muslimer i en mindehøjtidelighed for ofrene (billedet).
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Terroristerne bag lørdagens terrorangreb skal ikke hædres med muslimske begravelsesritualer.

Flere end 130 britiske imamer afviser nemlig helt og holdent at udføre muslimske begravelsesritualer for bagmændene bag lørdagens terrorangreb, der kostede syv mennesker livet. Det skriver den britiske avis Guardian, der omtaler imamernes erklæring som »højst usædvanlig«.

»Vi vil ikke udføre den traditionelle islamiske begravelsesritual for bagmændene, og vi opfordrer også andre imamer og religiøse myndigheder til at trække sig. Det er fordi, at de uforsvarlige handlinger står i absolut modsætning til Islams lære«, lyder det i en officiel erklæring fra Muslim Council of Britain.

»Disse modbydelige mordere søger at splitte vores samfund og skabe frygt. Vi vil sørge for, at de fejler. Vi tilskynder alle til at forene sig, vi er et samfund«.
Muslim Council of Britain støtter premierminister Theresa Mays opfordring til de muslimske miljøer om at tage del i kampen mod ekstremister.

»Nok er nok. Vi er parat til at tage de svære samtaler. Som ligeværdige borgere med en ligeværdig andel i kampen«, siger Harun Khan, der er generalsekretær i Muslim Council of Britain, til Guardian. »Vi ved, at mange af terroristerne har en fortid som kriminelle. Det er ofte tilfældet, at vejen mod ekstremisme begynder uden for moskeen og på samfundets rand«.

Harun Khan understregede ved samme lejlighed, at kampen mod terrorisme og ekstremisme angår hele samfundet.  »Vi kæmper alle mod denne hadefulde ideologi. Det er en ideologi, der gør drab og had ’cool’ og bruger Islams ord til at retfærdiggøre det.«

Kursændring

Efter terrorangrebet har Theresa May i en tale til nationen understreget behovet for kursændring over for ekstremistiske miljøer i Storbritannien.

»Det er en ideologi, der hævder, at vores vestlige værdier som frihed, demokrati og menneskerettigheder er inkompatible med Islam. Det er en ideologi, der perverterer islam og sandhed«, sagde May i en tale i Downing Street 10.

»Vi kan ikke tillade og bør heller ikke lade som, at tingene kan fortsætte som nu. Noget må ændre sig«.
Premierministerens opfordring

»Vi vil også række hjælpe og samarbejde med regeringen og premierministeren for at skabe sikkerhed i vores land«, siger Harun Khan fra Muslim Council of Britain til Guardian.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland