Britiske Hill kunne ikke charmere sig gennem høring

Europa-Parlamentet gik kritisk til omdiskuterede kommissærkandidater i går. Spanske Miguel Arias Cañete blev beskyldt for at have skadet den vedvarende energi, mens britiske Lord Hill kan se frem til yderligere spørgsmål.

Britiske Jonathan Hill er kandidat til posten som EU-kommissær for finansiel stabilitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/BERLIN: Det er ikke altid nok at være veltalende. Britiske Jonathan Hill, der er kandidat til den vigtige post som EU-kommissær for finansiel stabilitet og dermed bankerne, viste ved gårsdagens imødesete høring i Bruxelles, at han har ordet i sin magt. Men han overbeviste alligevel ikke kritikerne, og flere grupper i Europa-Parlamentet kræver flere svar fra ham.

Hill kæmpede i tre timer for at understrege, at han som kommissær vil være europæer frem for brite og vil sikre den nødvendige regulering – også af Londons magtfulde bankverden. Han måtte gentagne gange afvise beskyldninger om, at han på grund af sin fortid som lobbyist fortsat skulle være tæt knyttet til Londons banker.

Det handler med Hills ord om at finde en balance, der sikrer den nødvendige regulering, uden at man kvæler virksomheders muligheder for at skabe vækst og job.

Men når spørgsmålene blev specifikke, blev Hill flere gange svar skyldig og erkendte, at han ikke vidste nok til at udtale sig endnu.

»Vi er ikke færdige med ham endnu«

Hurtigst på aftrækkeren var den markante tyske parlamentariker fra De Grønne, Sven Giegold, der straks efter høringen bekendtgjorde på sin hjemmeside, at Hill er »uegnet« som kommissær for finansiel stabilitet, da han ifølge Giegold er som en »elefant i en porcelænsbutik«. De Grønne vil derfor kræve en afstemning om Hill, og hvis bare én gruppe i Parlamentet gør det, så skal der være en afstemning.

Venstrefløjsgruppen var gennem hele høringen også meget kritisk over for Hill, og heller ikke de liberale blev overbevist.

»Lord Hill, charmerende, men ikke særligt overbevisende omkring euroområdet«, skrev den rutinerede liberale parlamentariker Sylvie Goulard på Twitter.

Også det danske socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentets økonomiudvalg, Jeppe Kofod, er kritisk:

»Høringen viste, at hans svar var uden politisk substans og retning ... Vi er ikke færdige med ham endnu,« skriver Jeppe Kofod til Berlingske.

Connie Hedegaards afløser i modvind

For den udpegede spanske kommissær for energi og klimaforandring, Miguel Arias Cañete, var det fra begyndelsen stejlt op ad bakke. Den tidligere miljøminister, der indtil for nylig ejede aktier i to olieselskaber og har udtalt sig nedsættende om kvinders intelligens, begyndte med en uforbeholden undskyldning.

»Det var i høj grad en uheldig kommentar. Jeg sagde undskyld dengang, og jeg undskylder igen til jer,« sagde han. Men hans forhold til energi skabte nådesløs kritik fra især venstre side af parlamentet under en usædvanligt turbulent høring.

Den konservative Miguel Arias Cañete fastslog ellers, at EU skal levere globalt lederskab i kampen mod klimaforandring. Han forklarede igen og igen at have stået »skulder ved skulder« med den afgående danske klimakommissær, Connie Hedegaard. Spanieren efterlyste et »ambitiøst« resultat på denne måneds EU-topmøde og beskrev målet om en reduktion af CO2-udledningen på 40 procent som »minimum«.

Han talte for at at gøre en uforpligtende reduktion af energiforbruget i 2030 »bindende« og efterlyste støtte til at fremrykke et indgreb i EUs kuldsejlede kvotesystem for CO2-udledning. Fra især venstrefløjen blev han beskyldt for at have stået for det modsatte – afsporing af vedvarende energi i Spanien og fremme af fracking, der er en udskældt metode til udvinding af gas.

Cañete har op til høringen ændret sin finansielle opgørelse og solgt sine aktier, men han ville ikke svare på, om hans svoger stadig har bånd til de pågældende olieselskaber. Den socialdemokratiske gruppe sagde inden høringen, at de vil have en ekspertvurdering af Cañetes opgørelse, før de vil tage stilling til hans udnævnelse.

Mange medlemmer af Europa-Parlamentet var også utilfredse med svarene fra Ungarns udpegede kommissær, tidligere udenrigs- og justitsminister Tibor Navracsics fra det nationalkonservative Fidesz-parti.