Britiske fængsler fyldt til bristepunktet

Det britiske indenrigsministerium har givet landets dommere ordre på at vare sparsomme med fængselsdomme. Der er ganske enkelt ikke plads til flere fanger.

Den britiske indenrigsminister, John Ried, har erkendt, at der ikke er plads til alle kriminelle i fængslerne. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er en rigtig god uge at komme i retten og få afsagt dom for britiske forbrydere.
Medmindre de står anklaget for farlig vold mord eller andre alvorlige forbrydelser, er chancerne for at slippe uden om en fængselsdom fantastisk gode. Det sker efter den britiske indenrigsminister, John Reid, har sendt instruktioner ud til domstolene om at holde igen med fængselsdommene, fordi de britiske fængsler ikke længere har kapacitet til at tage imod nye fanger.
I forvejen sidder omkring 80.000 indsatte bag lås og slå, men det er langt over den kapacitet, som systemet er gearet til. Den britiske regering anslår selv, at der som minimum er behov for 8.000 flere pladser.
For de, der har afsonet en del af deres dom, er der gode chancer for, at de får, hvad der svarer til Matador-spillets ryk-ud-af-fængsel-kort, mens den britiske regering desperat forsøger at finde flere pladser til de kriminelle, som samfundet trods alt skal beskyttes mod. Især fanger, der afsoner domme for forbrydelser som butikstyveri, har begrundet håb om at få skåret en ekstra del af deres oprindelige dom for at give plads til mere hårdhudede vaneforbrydere.
I forvejen er fængsler, hvor cellerne oprindeligt var bygget til en enkelt fange, fyldt op til dobbelt kapacitet og har huset to indsatte i et rum. Flere fængsler har fået påtaler fra den britiske fængselsinspektion for at byde fangerne »umenneskelige forhold« med pladsmangel og bygninger, der er ved at falde fra hinanden med fugtproblemer, utætte tage og dårlig isolering.
Flere steder er politiets og domstolenes arrester blevet taget i brug som nødløsning, og i et fængsel i Norwich, hvor bygningen var blevet lukket for ombygning, blev renoveringen aldrig gennemført.
Bygningsarbejderne måtte pænt pille stilladserne ned igen efter få dage, mens fangerne blev lukket tilbage på grund af pladsmangel. Problemet har været kendt længe, men det har knebet for den britiske regering at finde ressourcerne til at udbygge fængselssystemet og ikke mindst kapaciteten. Sidste år blev det så galt, at der på et tidspunkt kun var 29 ledige pladser.
Ifølge det britiske indenrigsministeriums egen vurderingen vil det tage op mod fire år, før fængselssektoren er på omgangshøjde med behovet.
I mellemtiden er der planer om at undersøge alternative løsninger såsom fængselsskibe og militære fængselslejre, har indenrigsministeren forsikret.