Britiske EU-modstandere nedtoner immigrations-kritik

Den EU-positive finansminister, George Osborne, sammenligner UKIP-plakat med propaganda i 1930erne, mens EU-modstandere forsøger at tage afstand fra ekstremisme uden at opgive deres trumfkort.

Efter at have været bagud i meningsmålingerne har EU-tilhængerne fået momentum, så der nu er dødt løb kun tre dage før afstemningen om Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU. Her ses ja-sigere i Hyde Park i London søndag. Foto: Ben Stansall /AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mordet på Labour-politikeren Jo Cox kan få indflydelse på resultatet af EU-­folkeafstemningen på torsdag. Det sagde UKIP-lederen, Nigel Farage, søndag og erklærede, at EU-modstanderne »havde mo­mentum indtil denne forfærdelige tragedie«. Han afviste i et interview på ITV at give sit bud på, om afstemningen ligefrem kunne blive afgjort af, hvad han betegnede som en »terrorhandling« begået af en person »med alvorlige psykiske problemer«.

For den 25-årige vælger Daniel Pycock er det helt i orden, at politikerne søndag genoptog EU-kampagnerne, der har været sat i bero efter det politiske drab.

»Det har ikke rigtig noget at gøre med afstemningen. Der er ingen forbindelse mellem de to ting. Dermed siger jeg ikke, at det ikke vil få nogen betydning for resultatet. Jeg tror, at det vil være i nogle menneskers tanker, når de stemmer,« siger Pycock, der arbejder som revisor i London.

Han er selv fast besluttet på at stemme »Leave« – for at Storbritannien melder sig ud af EU – og var søndag mødt frem til et kampagnemøde i centrum af London med de fleste hovedpersoner i »Vote Leave«-kampagnen.

»For mig handler det om suverænitet. At vi kan vælge folk, der har redskaberne til at opfylde de løfter, som de har givet vælgerne.«

En kvinde bryder ind:

»Det er rart at se en ung mand her, fordi mange unge er for »Remain«. For mig drejer det sig også om suverænitet. Jeg stemte imod EF, da vi havde en afstemning i 1975, og jeg har været imod medlemskabet lige siden,« siger den 64-årige kvinde, der arbejder med undervisning af autistiske børn og ikke vil opgive sit navn.

Kvinden afviser ligeledes, at drabet på Cox bør få nogen indflydelse, men hun mener, at EU-debatten har vakt stærke følelser i befolkningen og kritiserer premierminister David Cameron for at have fokuseret på en skræmmekampagne:

»Der bliver brug for en del forsonings­arbejde efter det her. Jeg har altid stemt for de konservative, men det vil jeg aldrig gøre igen. I hvert fald ikke med Cameron ved magten. Jeg er meget skuffet over ham, og han har helt undladt at tale om styrken i, at vi har et fantastisk land.«

Dødt løb

De to EU-modstandere forventer et tæt afstemningsresultat. Det samme tyder meningsmålinger på. Efter at »Leave« ­oplevede markant fremgang, er det nu »Remain«, der er en smule foran. Ifølge ­analyser mere på grund af bekymring over økonomiske konsekvenser end chokket over det politiske drab.

EU-modstandernes møde var blevet kraftigt nedtonet i offentligheden, og til det sidste var der tvivl, om det overhovedet ville finde sted. Der var ikke mange fremmødte, selv om der på forhånd var meldt om til­meldinger til »mere end fuldt hus«. Mandag vil der igen blive fokus på det politisk mord, når Underhuset ekstraordinært bliver kaldt sammen for at minde Cox. Det vil samtidig blive en markering af politisk sammenhold imod ekstremisme, efter at den anholdte for drabet i retten råbte »død over forrædere. Frihed for Storbritannien«.

Kampagner tilbage på sporet

Men søndag brugte politikerne til at forsøge at få deres EU-kampagner tilbage på sporet i skyggen af det chokerende angreb i Nordengland torsdag. De to konservative frontfigurer i de britiske EU-modstanderes officielle kampagne brugte taletiden søndag ved mødet i London og i TV-interviews til at signalere, at der bør være en grænse for den immigrationskritik, der har været et hovedtema i EU-modstandernes argumentation. Tidligere London-borgmester Boris Johnson gentog på mødet kravet om at »genvinde kontrollen med vore grænser« men tilføjede, at han er »en stolt efterkommer af tyrkiske immigranter«, og at det måske var en »lammende« besked for nogle i salen, at han er »pro-immigranter«:

»Jeg er tilhænger af en amnesti for illegale immigranter, der har været her i over 12 år,« sagde Johnson og gentog ideen om et fremtidigt australsk-lignende pointsystem for immigration.

Justitsminister Michael Gove var i BBCs morgen-TV og sagde, at »han følte en gysen«, da han så en omstridt UKIP-plakat – offentliggjort lige inden drabet på Cox – med billeder af flygtninge i Europa og teksten: »Bristepunktet«. Gove balancerede kritikken med, at han »går ind for ytringsfrihed« og sagde, at han håbede, at det fremstår klart, at han er »for immigration« men, at befolkningens støtte til det synspunkt kræver, at man kan kontrollere antallet. Farage afviste i sit TV-interview kritikken fra Gove ved at sige, at UKIPs kampagne ikke brugte skrappere billeder end de selv gør, men at plakaten kun var tiltænkt én dags kampagne.

En analyse i BBC var, at der ikke er en nogen udsigt til, at EU-modstanderne vil opgive deres absolutte trumfkort med immigration. Til gengæld tyder formuleringerne søndag på, at man er ekstra opmærksom på, at det ikke fremstår som et ekstremt synspunkt.

Goves gode ven, partifælle og stærk tilhænger af fortsat EU-medlemskab, finans­minister George Osborne, kritiserede der­imod i et interview på ITV EU-modstanderne for at oppiske en stemning med deres argumenter om immigration og i særdeleshed ved at »præsentere den frastødende og modbydelige plakat, som Nigel Farage gjorde det, og som havde ekko af litteratur brugt i 1930erne«.

Labour-politikeren Stephen Kinnock delte kontor med den dræbte Cox. Han har til The Times sagt, at han håber, at hendes værdier bliver en af de mange ting, som vælgerne vil tænke over ved afstemningen.