Britiske EU-modstandere kritiserer Obama for EU-støtte

- Obama taler nedsættende om Storbritannien, siger Nigel Farage fra EU-modstanderpartiet Ukip.

Læs mere
Fold sammen

USA's præsident, Barack Obama, bliver af britiske EU-modstandere beskyldt for at gå Downing Street's ærinde forud for EU-afstemningen den 23. juni.

Obama har under et besøg i London sagt, at Storbritannien står stærkest, når landet er med til at lede Europa, og at EU-medlemskab øger Storbritanniens sikkerhed og velstand.

Navnligt bliver det kritiseret, at den amerikanske præsident har udtalt, at en britisk exit fra EU vil sætte Storbritannien "bagest i køen" i forhold til en handelsaftale med USA.

Nigel Farage fra EU-modstanderpartiet Ukip siger, at "Obama taler nedsættende om Storbritannien", mens den konservative Liam Fox siger, at den amerikanske præsidents synspunkter er "irrelevante".

På et pressemøde efter drøftelser med den britiske premierminister, David Cameron, sagde Obama, at EU ikke mindsker den britiske indflydelse i verden, men forstærker den.

Obama sagde, at en vigtig del af et venskab er at kunne være ærlige over for hinanden.

- Befolkningen må afvise dem, der opfordrer til en tilbagetrækning fra verden, sagde han.

På et spørgsmål fra en britisk journalist om, hvorvidt det var korrekt af en amerikansk præsident at blande sig i den britiske EU-afstemning, understregede Obama, at beslutningen er helt op til briterne.

- Men jeg siger min mening, svarede præsidenten.

Over 25.000 demonstranter, der er modstandere af den planlagt transatlantiske frihandelsaftale mellem EU og USA, gik lørdag på gaden i den nordtyske by Hannover forud for Obamas besøg i området søndag.

Frihandelsaftalen er verdens største, og den skal få handlen til at flyde frit over Atlanterhavet og give mere vækst, flere arbejdspladser og billigere varer.

Obama skal i Hannover blandt andet åbne en industriudstilling i byen og føre samtaler med forbundskansler Angela Merkel og andre europæiske ledere. Men et vigtigt element ved hans besøg er at få bragt mere momentum i forhandlingerne om frihandelsaftale, så den kan blive færdiggjort i år.

I et interview med den tyske tabloidavis Bild gentager Obama, at han mener, aftalen vil styrke handel, job og vækst.

Men der er i Tyskland en betydelig modstand mod aftalen.

En løs koalition af fagforeninger, miljøgrupper, forbrugerbeskyttelsesforeninger deltog i lørdagens protester. Modstanderne kritiserer navnligt hemmelighedsfuldhed omkring aftalen, og de siger, at den vil undergrave fagbevægelsen og miljøhensyn.

- TTIP er dybt uamerikansk, og antieuropæisk, fordi den truer vores grundlæggende fælles værdi: demokrati, tilføjer han.

Diplomater siger derimod, at handelsaftalen kan blive det lim som kommer til at holde sammen på EU på et tidspunkt, hvor "centrifugale kræfter truer med at rive det fra hinanden.

- På baggrund af flygtningekrisen, faren for Storbritanniens farvel, bekymringerne for Grækenlands økonomi og uroen omkring højrepopulistiske partier i mange lande er det vores håb, at TTIP kan skabe positive kræfter, og at EU kan stå sammen i vanskelige tider, siger den amerikanske forhandler Michael Froman.

I en meningsmåling fra Bertelsmann Fonden er det kun 17 procent af tyskerne, som støtter TTIP. For to år siden var det 55 procent.

/ritzau/AFP