Britiske EU-modstandere jubler over dansk afstemning

Det danske nej bør smitte af på den kommende britiske afstemning om fortsat medlemskab af den europæiske union, lyder det fra EU-kritikere i Storbritannien.

Det britiske EU-modstanderparti UKIP var begejstret for det danske nej ved torsdagens afstemning. »Strømmen i Europa går imod Den Europæiske Union, og det er en fornøjelse for mig at se »Nej«-siden triumfere i denne afstemning,« skrev partileder Nigel Farage efter at resultatet stod klart. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Britiske EU-modstandere i kampagnen »Leave.EU« er begejstrede for det danske afstemningsresultat. I en erklæring bliver det konstateret, at »fornuften sejrede«.

»Har Unionen fået det første større slag fra et medlemsland?« lyder den håbefulde kommentar.

Så snart det danske resultat stod klart, blev den EU-skeptiske organisations reaktion promoveret på sociale medier med beskeden:

»Det danske folk har lige stemt »Nej« til mere EU!«

På organisationens hjemmeside gennemgår Leave.EU den danske EU-skepsis ved tidligere afstemninger og drager så en parallel til Storbritannien. Ja-kampagnen op til torsdagens afstemning bliver sammenlignet med debatten om den kommende britiske afstemning om ja eller nej til fortsat medlemskab af EU:

»Deres grundlæggende argument var, at Danmark er nødt til at opgive nogle af landets rettigheder for at kunne samarbejde med EU. Lyder det bekendt?«

Begejstringen for de danske nej-vælgere får fuld skrue på Leave.EUs Facebook-side:

»Endelig er folk begyndt at indse, at EU er spild af tid, og bare giver grådige politikere flere penge. Godt gået af danskerne at stemme nej,« skriver en person under navnet Kalvin Boyle-baker.

En række andre kommentarer lykønsker danskerne og skubber på for, at den britiske premierminister, David Cameron, udskriver Storbritanniens folkeafstemning om EU hurtigst muligt og giver mulighed for, at briterne helt kan forlade det europæiske fællesskab.

»Mange tak Danmark. I har vist vejen. Måske vil der nu være flere i vores land, der vil bakke op om Leave.EU. Man behøver bare at ændre farven på korset,« skriver en englænder under navnet Maggie Phillips med henvisning til ligheden mellem Dannebrog og det særlige engelske hvid-røde flag.

EU-modstandere vejrer morgenluft

Cameron har endnu ikke sat en dato for den britiske EU-afstemning, der skal finde sted inden udgangen af 2017.

Ud over de britiske EU-skeptikere var der i timerne efter det danske nej ikke mange umiddelbare europæiske reaktioner på afstemningsresultatet i Danmark med større gennemslagskraft. Et kig i medier i lande som Frankrig, Spanien, Tyskland, Sverige og Norge viste, at den danske afstemning i det store hele blev ignoreret eller refereret som en indenrigspolitisk begivenhed i Danmark.

I Storbritannien tog UKIPs Nigel Farage den danske beslutning til indtægt for, at tidsånden i Europa er med EU-modstanden, som hans parti står for.

»Strømmen i Europa går imod Den Europæiske Union, og det er en fornøjelse for mig at se »Nej«-siden triumfere i denne afstemning,« skriver han på UKIPs hjemmeside.

Fredag morgen var Farage inviteret i studiet hos BBC, men her fik den danske EU-afstemning ingen opmærksomhed. Farage koncentrerede muligheden for at sætte en politisk dagsorden om at forsøge at skabe en mistanke om valgsvindel i forbindelse med en overraskende klar Labour-sejr over UKIP-udfordreren ved et suppleringsvalg til det britiske underhus i Oldham-kredsen.

EU-kritiske The Daily Telegraph lod avisens Europa-redaktør argumentere for, at det danske nej vil gøre det sværere for Cameron at gennemføre sit erklærede ønske om at få briterne til at stemme ja til EU, efter at han har forhandlet sig frem til en reformpakke.

»Hvis Europa finder en måde at holde Danmark indenfor Europol trods resultatet - som det formodentlig er nødvendigt - så vil det kun styre »ud«-kampagnens argument om, at man kan stemme ’nej’ til Europa, og så vil de alligevel give dig, hvad du ønsker,« skriver Peter Foster.