Britiske domstole går til kamp mod internettets hærgende trolde

Det britiske retssystem vil gå hårdere til værks over for virtuel mobning og offentliggørelse af private oplysninger.

»Sociale medier kan bruges til at uddanne, underholde og oplyse, men der også mennesker, der bruger dem til at mobbe, skræmme og chikanere,« lyder en erklæring fra Alison Saunders, lederen af Crown Prosecution Service, der har udsendt de nye retningslinjer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Internet-trold« kan lyde sødt og uskyldigt, men udtrykket dækker over folk, der hærger på nettet. Faktisk begår de britiske »trolde« i mange tilfælde kriminalitet og bør blive retsforfulgt, fastslår den øverste anklagemyndighed for England og Wales.

Nye retningslinjer udsendt i denne uge præciserer en række områder, hvor offentlige anklagere bør stramme fortolkningen af loven og overveje retssager. Det gælder, når trolde på nettet opfordrer andre til at deltage i »virtuel mobning« af udpegede ofre. Det gælder også twitterbrugere, der prøver at chikanere med »nedsættende hashtags«, eller hvis man indirekte opfordrer til at deltage i forfølgelse af ofre ved at lægge telefonnumre, email-adresser og bankdetaljer ud på nettet.

Artiklen forsætter under grafikken...

»Sociale medier kan bruges til at uddanne, underholde og oplyse, men der også mennesker, der bruger dem til at mobbe, skræmme og chikanere,« lyder en erklæring fra Alison Saunders, lederen af Crown Prosecution Service, der har udsendt de nye retningslinjer.

»Uvidenhed er ikke nogen undskyldning, og tilstræbt anonymitet er ikke en måde at slippe for straf. De, der har begået handlinger eller opfordret andre til at gøre det samme, kan og vil blive retsforfulgt.«

Mange briter har klaget over, at de ikke er blevet taget alvorligt af myndighederne, når de har henvendt sig for at få grebet ind over for forfølgelse på nettet. Problemet er hastigt voksende, og blandt unge har der været eksempler på, at chikane har ført til selvmord.

De udsendte retningslinjer gør det klart, at barren er sat højt, og der skal være tale om grove misbrug af nettets muligheder for chikane, før sager skal retsforfølges. Såkaldte »sexting« med unges udveksling af seksuelt ladede beskeder bør normalt ikke føre til retsforfølgelse, og det samme gælder »aftalt deling af et billede mellem to børn på samme alder i et forhold«. Derimod er billedmanipulation, der udstiller andre seksuelt, og forsøg på at ydmyge personer »ved at udstille dem som promiskuøse« nævnt i de nye retningslinjer.

Anklagerne skal også veje fornærmelser over for ytringsfriheden, der skal gives plads til »satire, grove bemærkninger, upopulære holdninger, drilleri og humor«. Der vil fortsat være gråzoner, og kritikere siger, at retningslinjerne vil blive svære at håndhæve på det grænseløse net. Troldene kan undgå loven, men som i de gamle eventyr skal de holde sig godt skjult.