Britisk valgdebat kom til at handle om Donald Trump: Boris Johnson »forsøger at være ligesom« ham

Søndag aften tørnede de britiske spidskandidater sammen i en valgdebat. Den kom til at handle en del om den amerikanske præsident, som kommer på besøg i Storbritannien tirsdag.

 

Boris Johnson var der ikke.

Alligevel blev den britiske premierministers forhold til USAs præsident, Donald Trump, et emne i søndagens britiske valgdebat, idet Boris Johnson blev beskyldt for at »forsøge at være ligesom« Donald Trump. Det skriver The Independent.

Da de britiske spidskandidater søndag aften mødtes i en valgdebat, som blev vist på ITV, blev Storbritanniens forhold til USA og præsident Trump diskuteret forud for Donald Trumps besøg, som finder sted i denne uge. Og både Brexit-partiets formand, Nigel Farage, og De Konservatives leder, Boris Johnson, blev altså beskyldt for at være for tætte med Donald Trump.

Sådan lød det fra blandt andre Jo Swinson, der er partileder i oppositionspartiet Liberal Democrats. Da hun af publikum blev spurgt, om Storbritannien fortsat skulle have et særligt nært forhold til USA, svarede hun, at »der er tre personer i det særlige forhold: Boris Johnson, Nigel Farage og Donald Trump«.

»Vi har selvfølgelig et særdeles vigtigt forhold til USA. Man må dog ikke tage fejl med hensyn til, at den person, der for tiden holder til i Det Hvide Hus, ikke er en person, vi deler værdier med,« sagde Jo Swinson om præsident Donald Trump:

»Det er en person, som har pralet af at have forgrebet sig på kvinder, hvis politik er diskriminerende over for personer med en række religiøse baggrunde, og som adskiller børn og forældre fra hinanden ved grænsen. Det sidste, vi burde gøre, var at rulle den røde løber ud ved et statsbesøg,« sagde Jo Swinson.

Præsident Trump lander ifølge planen i London mandag, hvorefter han skal deltage i et NATO-møde og spise middag med Boris Johnson og en række andre statsledere tirsdag. Og den amerikanske præsident har da også talt varmt om Boris Johnson.

Ritzau har tidligere oplyst, at Boris Johnson på forhånd har bedt præsident Trump om at holde sig ude af valgkampen.

Boris Johnson var altså ikke til stede ved valgdebatten søndag aften, ligesom han heller ikke var til stede ved den foregående. I stedet sendte han denne gang partifællen Rishi Sunak, som flere gange undervejs måtte tale premierministerens sag.

Nigel Farage var hurtigt klar til at forsvare den amerikanske præsident mod oppositionspolitikerens beskyldninger. Han sagde, at det var »en stor fejl« at dæmonisere præsidenten på grund af hans kommentarer om kvinder.

Der blev blandt andet henvist til den gamle båndoptagelse af præsident Trump, hvor han fortæller om at forgribe sig på kvinder med kommentaren »grab them by the pussy«.

»Det var groft og tarveligt og forkert. Mænd siger frygtelige ting nogle gange,« sagde Nigel Farage ifølge The Guardian om den optagelse:

»Hvis vi alle var blevet fanget efter en nat i byen med drinks, var der ingen af os, der ville stå her i dag,« fortsatte han.

»Han er USAs præsident, og det forhold betyder noget. Du er så antiamerikansk, at du er klar til at sætte dit had til Donald Trump over vores nationale interesser. Det er en stor fejl.«

Lederen af det skotske nationalparti SNP, Nicola Sturgeon, talte ligeledes hårdt imod præsident Trump og sagde, at Storbritannien ikke havde brug for ham:

»Donald Trumps attitude er forkert, og den er farlig. Med Boris Johnson har vi fået en, der forsøger at være ligesom ham,« sagde hun ifølge The Independent.

Richard Burgon, som var dukket op til debatten i stedet for Labour-lederen, Jeremy Corbyn, mente, at det ikke kun var Donald Trumps personlighed, men i lige så høj grad hans politik, som var farlig:

»Vores forskelligheder bunder i Donald Trumps politik. Ligesom Boris Johnson er han en politiker, som har givet grønt lys for sexisme, homofobi og racisme. Det kan vi ikke lade blomstre,« sagde han ifølge The Independent.