Britisk tænketank ønsker retsopgør om indre marked

Spørgsmålet om det indre marked stod ikke på stemmesedlen, siger proeuropæisk tænketank i London.

Demonstranter, der vil have Storbritannien til at træde ud af EU hurtigt, aktionerede ved parlamentet i sidste uge. Reuters/Toby Melville Fold sammen
Læs mere

London. En britisk tænketank, som er tilhænger af EU, siger mandag, at den har planer om at gå til domstolene.

Målet er at få afgjort, hvorvidt den britiske regering lovligt kan tage Storbritannien ud af EU's indre marked som led i brexit, skriver Reuters.

Tænketanken British Influence siger, at den vurderer, at regeringen handler i strid med lovgivningen.

Det skyldes, at den ikke har givet et klart signal om, hvorvidt briternes udtræden af EU automatisk medfører, at landets medlemskab af det indre marked ophører samtidig.

Den såkaldte EEA-aftale (European Economic Area), som omfatter EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein, sikrer adgang til det indre marked og dets frie bevægelighed for varer, kapital, tjenesteydelser og personer.

- Spørgsmålet om det indre marked stod ikke på stemmesedlen, siger Jonathan Lis, som er vicedirektør i British Influence.

- Vi forlader EU, det er fint, men vi mener ikke, at vi nødvendigvis må forlade det indre marked. Regeringen bør være glade for dette indgreb. Den bør ikke bestride det, tilføjer han.

En talskvinde for den britiske regering siger, at Storbritannien kun er med i EEA-aftalen i kraft af landets EU-medlemskab.

- I samme øjeblik vi forlader EU vil vi automatisk holde op med at være medlem af EEA, siger hun og tilføjer:

- Folkeafstemningens udfald vil blive respekteret, og vi agter at sætte artikel 50 i værk senest i marts, siger hun med henvisning til den formelle mekanisme, som betyder en britisk udtræden af EU.

Premierminister Theresa Mays regering kæmper i forvejen med en retsafgørelse, som siger, at parlamentet skal godkende en britisk udtræden.

- Resultatet var klart. Det var legitimt. Parlamentsmedlemmer og andre, som beklager resultatet, er nødt til at acceptere, hvad folket har bestemt, siger hun.

/ritzau/Reuters