Britisk spionchef: Rusland taber denne del af krigen

Selvom man ikke bør undervurdere de russiske militære muskler, har præsident Vladimir Putin på nuværende tidspunkt dog allerede tabt informationskrigen, vurderer britisk efterretningschef.

»Rusland har ikke formået at vinde terræn over Ukraine i cyberspace trodt næsten seks måneders krig i landet,« lyder det i en udtalelse i nyhedsmagasinet The Economist fra den britiske GCHQ-efterretningschef, Jeremy Fleming. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den russiske præsident sendte sine tropper ind over grænsen til Ukraine, forsøgte han at fortælle verden, at det handlede om at »demilitarisere« og »afnazificere« nabolandet.

Siden har der været talrige eksempler på, at han forsøgt at vinde over fortællingen.

Denne krig – informationskrigen – har han dog indtil videre tabt.

Det vurderer Jeremy Fleming, der er chef for den britiske efterretningstjeneste GCHQ over for tidsskriftet The Economist.

»Efter næsten seks måneders krig i landet har Rusland ikke formået at vinde terræn over Ukraine i cyberspace,« lyder det i en udtalelse i nyhedsmagasinet.

Mens der er blevet kæmpet på slagmarken, har begge lande ligeledes udkæmpet slag i cyberspace.

Selvom Putin ifølge Jeremy Fleming taber informationskrigen i Ukraine og i Vesten, hvilket ret beset burde føre til en form for fejring, så bør man ikke undervurdere, hvordan russisk desinformation udspiller sig andre steder i verden, understreger Fleming.

»Ligesom med landets invasion ser Ruslands oprindelige online planer ud til at være kommet til kort. Landets brug af offensive cyberværktøjer har været uansvarlig og vilkårlig,« lyder det fra efterretningschefen.

Ifølge Fleming har Rusland indsat et sålkaldt WhisperGate-malware, der skal ødelægge Ukraines regeringssystemer.

Det er samme virtuelle krigstaktik, som Rusland tidligere har benyttet sig af i forhold til Syrien og på Balkan.

»Online-desinformation er en vigtig del af Ruslands strategi, men GCHQ har været i stand til at opsnappe og give advarsler i tide,« siger Jeremy Fleming.