Britisk spionchef kalder Snowdens afsløringer en gave til terrorister

Det er en gave til terrorister, når overvågningsprogrammer offentliggøres, advarer chefen for den britiske efterretningstjeneste MI5.

Foto: OLE SPATA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Edward Snowdens afsløringer af blandt andet den britiske efterretningstjenestes aflytninger er en gave til terrorister, fordi det svækker sikkerhedstjenestens muligheder for at stoppe dem, der planlægger dødbringende angreb mod Vesten, sagde chefen for MI5 i et interview tirsdag ifølge Reuters.

I et usædvanligt åbenhjertigt interview midt i debatten om flere landes efterretningstjenesters omfattende aflytningsprogrammer talte MI5-chef general Andrew Parker for nødvendigheden af muligheden for efterretningsagenters aflytning og overvågning af kommunikation for at afværge terrorangreb.

Parker kaldte han det nonsens at tale om britiske spioner, der umotiveret gennemroder uskyldige borgeres private data som det hemmelige politi i det kommunistiske Østtyskland og Nordkorea.

Selv om han ikke nævnte Snowden ved navn, advarede MI5-chefen om konsekvenserne af afsløringerne af det britiske overvågningsprogram GCHQ, hvis metoder blev offentliggjort i flere medier på baggrund af dokumenter, som Edward Snowden udleverede.

»Det gør enorm skade at offentliggøre rækkevidden og begrænsningerne i GCHQs metoder. Den slags viden er til fordel for terrorister. Det er gaven, de har brug for, for at undslippe os og have mulighed for at angribe, som de har lyst til,« sagde Parker i sin første offentlige optræden, siden han tog over som chef for MI5 22. april.

»Tanken, om at vi enten kan eller vil bruge intensiv overvågning af tusinder, er ren fantasi. Dette er ikke Østtyskland eller Nordkorea og gudskelov for det,« sagde Parker.

BNB/Reuters