Britisk skuffelse forudprogrammeret

Den tyske kansler, Angela Merkel, »kigger på« lovgivningen i kampen mod »misbrug« af EUs frie bevægelighed, men den britiske premierminister, David Cameron, fik ikke støtte til en traktatændring.

Selv om Storbritanniens premierminister, David Cameron, ikke fik nogen direkte støtte til sin EU-politik fra den tyske kansler, Angela Merkel, da hun onsdag besøgte London, måtte han erklære sig tilfreds med, at der skal snakkes videre om nogle af de problemer, som Cameron ser i EU-politikken. Foto: Leon Neal Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Det er ikke noget ligeværdigt forhold, der hersker mellem Storbritannien og Tyskland i disse år, og det gælder ikke kun på fodboldbanen. Storbritanniens premierminister, David Cameron, har desperat brug for den stærke tyske kansler, Angela Merkels, støtte, hvis han skal have nogen chance for at levere en gennemgribende reform af EU-samarbejdet, som han har lovet briterne.

Den afhængighed var igen tydelig under Angela Merkels besøg torsdag i den britiske hovedstad, der blev indledt med besøg på en udstilling om Tyskland på British Museum. Ud over at se udstillingens gamle folkevogn og klenodier fra den tyske genforening var Angela Merkel kommet til London for at diskutere juni måneds G7-topmøde i Bayern, Europas økonomiske problemer, ebola og sikkerhedsspørgsmål. David Cameron søgte efter indrømmelser i sin kamp for at begrænse antallet af EU-borgere i Storbritannien og udbetalingen af sociale ydelser. Han har travlt. Cameron er stærkt presset af EU-modstanderne UKIP op til det britiske parlamentsvalg 7. maj og har gjort kravet om EU-reform til sit omdrejningspunkt. Har han flertal efter valget, vil han sende et opdateret EU-medlemskab til folkeafstemning inden 2017, men har for nylig tilføjet, at han vil rykke afstemningen frem, hvis det er muligt. Efter mødet måtte han erklære sig tilfreds med, at der skal snakkes videre.

»Jeg er glad for kanslerens villighed til at arbejde med os for at finde løsninger,« sagde han.

Den britiske kurtisering af Merkel prægede allerede kanslerens besøg i London sidste forår, hvor Cameron rullede »den rødeste af alle røde løbere ud« og også kunne byde på et besøg hos dronningen. Alligevel fik han ikke klare tilsagn ud af kansleren. Stemningen mellem de to blev bitter, da Merkel i sommer ignorerede Camerons indvendinger mod udpegningen af Jean-Claude Juncker som EU-kommissionsformand. David Cameron blev også sat på plads, da Angela Merkel i november gjorde det klart, at EUs frie bevægelighed for arbejdstagere ikke kan antastes, og Storbritannien derfor ikke kan sætte et loft over antallet af EU-borgere i landet. David Cameron droppede sit loft og blev ydmyget af UKIP.

Cameron udfordrer EU-reglerne

Han kræver dog stadig ændringer, der kan udfordre EU-reglerne: Blandt andet skal kun EU-borgere med et jobtilbud på hånden kunne flytte til Storbritannien. De skal ikke kunne modtage visse sociale ydelser i de første fire år. Europæiske arbejdstagere i Storbritannien skal ikke have børnepenge til børn, der bor i hjemlandet. Ifølge avisen The Guardian har det første krav skabt løftede øjenbryn i Berlin. I sin opremsning på pressemødet onsdag undlod Cameron at nævne det. Begrænsningen af børnepengene har den tyske regering selv undersøgt muligheden for og opgivet.

Angela Merkel fastholdt, at den fri bevægelighed er uantastet, men sagde, at vi »kigger« på lovgivningen for at bekæmpe »misbrug«. Det sker i øjeblikket i et tysk regeringsudvalg. Der er også brug for at »kigge nærmere på individuelle medlemslandes velfærdssystemer« for at se, i hvilket omfang de skal justeres, sagde kansleren. Det er imidlertid et anliggende for de enkelte lande. Merkel bemærkede også, at den seneste dom fra EU-Domstolen var »hjælpsom«, og at videre forhandlinger skal ske med andre medlemslande. Polens regering advarede inden mødet om, at en udvanding af det europæiske grundprincip vil ødelægge EU.

Mulig britisk skuffelse

Selv et kompromis kan ende som en skuffelse for David Cameron, der har stillet briterne vidtgående ændringer i udsigt uden at have alliancer på plads i EU. Inden mødet havde Cameron på ny skabt panderynker i Berlin ved uventet at skærpe sit krav om en traktatændring.

»De ændringer, vi har brug for, er ændringer, der er gode for Storbritannien og gode for Europa. De involverer en traktatændring og sågar en rigtig, frontal traktatændring,« sagde han søndag i BBC.

Cameron hænger den ambition op på den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, som ønsker en traktatændring, der skal styrke eurosamarbejdet, men det betragtes i Berlin som urealistisk. Om ikke andet så fordi den franske præsident, François Hollande, næppe er interesseret i en EU-afstemning mod de fremstormende højrepopulister fra Front National. Traktatændringer kræver enstemmighed i EU. I går måtte de to regeringschefer nøjes med at enes om at sige, at »hvor der er en vilje, er der en vej«.