Britisk regeringsaftale giver Nordirland 8,5 milliarder

De Konservative i Storbritannien og det nordirske parti DUP er mandag blevet enige om en regeringsaftale.

Englands premierminister Theresa May (tv) giver hånd til leder af det nordirske Demokratiske Unionistparti, Arlene Foster (i midten). De to politiske ledere har netop opnået enighed om en regeringsaftale. Theresa Mays eget parti, de konservative, kan ikke selv danne flertal i det engelske parlament, hvor Labour med Jeremy Corbyn i front havde en stor og overraskende fremgang ved det nylige valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

London. Den konservative britiske premierminister, Theresa May, og lederen af det nordirske parti DUP, Arlene Foster, underskrev mandag en regeringsaftale.

- En aftale er underskrevet, siger den britiske premierministers talsmand.

Der var smil og spøgefulde bemærkninger fra begge sider, da forhandlerne fra de to partier, Jeffrey Donaldson (DUP) og Gavin Williamson (De Konservative) underskrev aftalen.

Mays konservative parti er afhængig af DUP's støtte for at have et flertal i det britiske parlament.

Det stod klart, efter at De Konservative mistede flertallet ved parlamentsvalget tidligere på måneden.

May gik umiddelbart efter i gang med at forsøge at sikre støtte fra DUP og dets parlamentsmedlemmer, men forhandlingerne har trukket ud og varet over to uger.

May og Foster poserede for pressefotografer efter underskrivelsen af aftalen i Downing Street mandag formiddag.

Forster siger, at aftalen indebærer forøget støtte til Nordirland på en milliard pund (over 8,47 milliard kroner) over de kommende to år.

- Vores mål er at tilgodese alles interesser i Nordirland, siger Arlene Forster.

Hun siger videre, at de to partier har etableret et fælles forum, hvor forhandlinger vil fortsætte.

May siger, at de konservative og DUP deler mange "fælles værdier", og hun kalder mandagens aftale for "god".

Udsigten til et regeringssamarbejde mellem det ultrakonservative DUP har skabt bekymring mange steder i Storbritannien, da det nordirske parti både er imod abort og giftermål mellem homoseksuelle.

Irlands tidligere premierminister Enda Kenny har advaret om, at en aftale mellem det protestantiske, pro-britiske DUP kan skabe alvorlige spændinger mellem Nordirlands katolikker og protestanter.

I værste fald kan en skrøbelig fredsaftale bryde sammen, siger han og henviser til, at Londons neutralitet i konflikten er afgørende for balancen.

/ritzau/Reuters