Britisk regering vil skjule MI5-oplysninger i Litvinenko-sag

Den britiske regering ønsker at oplysninger om forbindelse mellem den britiske efterretningstjeneste og russeren Alexander Litvinenko fjernes fra høringen, der skal afklare, hvorfor Litvinenko blev forgiftet med polonium i 2006.

Alexander Litvinenko (tv.) som han så ud før polonium-forgiftningen i 2006 og (th.) som han så ud på University College Hospital i London 20. November 2006. Kort efter døde han. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN HAYHOW/HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er som en bedre spionroman.

Alexander Litvinenko drikker te på et hotel i det mondæne London-kvarter Mayfair. Men manden, han drikker te med, forgifter Livinenko med Polonium, som han efter tre uger døde af. Manden og hans kollega viser sig senere begge at være KGB-agenter, og Litvinenko, der kort forinden var blevet britisk statsborger, arbejde for det britiske efterretningsvæsen, enten for MI5 eller M16.

Men den britiske regering har - kom det frem ved en høring forud for den egentlige undersøgelse af Litvinenkos død - bedt om, at afsnittene om samarbejdet med efterretningstjeneste ikke offentliggøres, skriver The Independent. Det vækker opsigt i Storbritannien, hvor blandt andet advokaterne, der repræsenterer Litvinenkos enke, ønsker alle oplysninger offentliggjort.

Oplysningerne om samarbejdet stammer fra undersøgelser, som Scotland Yard foretog efter Litvinenkos død. Den undersøgelse viste blandt andet, at Litvinenko blev forgiftet på et hotel, hvor han som den eneste drak af den serverede te, og ikke som først antaget på en sushirestaurant. Undersøgelsen førte til at to russiske mænd blev sigtet for mordet, men ingen er dem er blevet udleveret fra Rusland og derfor ikke sigtet.

Litvinenko var blevet britisk statsborger, kort før han blev forgiftet, og han arbejdede for efterretningstjenesterne for et honorar på 2.000 pund om måneden, ca. 18.000 kr. Han hjalp med at bekæmpe organiseret kriminalitet fra Østeuropa. 

Han var tidligere russisk efterretningsagent, men flygtede for at undgå at blive retsforfulgt, og fra England rettede han meget alvorlige beskyldninger mod den daværende og nuværende russiske præsident Putin, som han mente, havde iscenesat terrorhandlinger og bombespræninger som et led i sin præsidentkampagne. Litvinenko var også overbevidst om, at Putin stod bag hans død, og han skrev i en avisartikel, få dage før sin død, direkte henvendt til Putin:
 
"Det er måske lykkedes dig at gøre mig tavs, men den tavshed har en pris. Du har demonstreret, at du er lige så barbarisk og skruppelløs, som selv dine værste kritikere har hævdet (....) Det er måske lykkedes dig at gøre et menneske tavs, men det kor af protester fra hele verden vil, Hr. Putin, runge i dine ører i resten af dit liv. Må Gud tilgive dig, hvad du har gjort. Ikke bare ved mig, men ved mit elskede Rusland og dets folk"