Britisk regering tager skridt til det endelige brud med EU

Vi genvinder 1. januar politisk og økonomisk uafhængighed, skriver indflydelsesrig britisk minister.

(ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske regering har formelt udelukket at forlænge en overgangsperiode for at købe tid til at forhandle nye handelsaftaler med EU.

Det betyder, at Storbritannien 31. december træder helt ud af den europæiske union.

Men regeringen i London vil i en overgangsperiode på et halvt år ikke være så nøjeregnende med told- og grænsekontrol over for europæiske varer til Storbritannien.

»Jeg kan officielt bekræfte, at Storbritannien ikke vil forlænge overgangsperioden,« skriver den indflydelsesrige minister Michael Gove på Twitter.

»1. januar 2021 vil vi være tilbage i kontrol og have genvundet vores politiske og økonomiske uafhængighed,« tilføjer han.

I Bruxelles konstaterer EU-kommissær Maros Sefcovic, at Gove taler i klart sprog.

»Jeg opfatter det som en definitiv konklusion på denne diskussion,« siger han ifølge AFP.

EU-Komissionen havde ellers været indstillet på, at den britiske exit fra EU kunne udsættes i op til to år.

Nu ser det i stedet ud til, at parterne ikke længere kan nå en aftale, der regulerer det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Et møde i sidste uge mellem EU's forhandler, Michel Barnier, og den britiske regering endte resultatløs. Processen er stivnet.

Parterne har nu i 11 måneder forsøgt at blive enige om nye handelsaftaler.

Premierminister Boris Johnsons konservative regering har insisteret på at få adgang til EU's indre marked uden betingelser. Den går ikke, har det lydt fra Barnier. Briterne skal følge EU's lovgivning, hvis det vil være med, lyder det.

Forhandlingerne er blevet overskygget af coronakrisen, som ifølge nye tal fredag viser, at den britiske økonomi i foråret er skrumpet katastrofalt med en fjerdedel.

Avisen Financial Times skriver fredag, at regeringen i London håber på, at ved at have en lempelig grænsekontrol for europæiske varer i en periode, at EU vil gøre det samme i første halvår 2021.

/ritzau/