Britisk regering om spiondrab: Rusland har opført sig »upassende«

Kommission fastslår, at den russiske præsident kan have beordret drab, og regeringen overvejer reaktion.

Kommisionens afgørelse i Litvinenko-sagen kan skabe store problemer i forholdet mellem de to lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KOCHETKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske regering vil tilkalde den russiske ambassadør og indefryse midler, der har forbindelse til drabet på den afhoppede russiske agent Aleksander Litvinenko.

Det siger den britiske indenrigsminister, Theresa May, i det britiske parlament. Det sker i en kommentar til den kommissionsundersøgelse, der torsdag fastslår, at den russiske præsident, Vladimir Putin, kan have beordret drabet på Litvinenko i 2006.

- Det er et åbenlyst og uacceptabelt brud på de mest fundamentale principper i folkeretten, siger hun.

Litvinenko døde af det radioaktive middel polonium 210, der formentlig var hældt i hans te under et møde med to russiske agenter på et London-hotel.

Ifølge Theresa May er anholdelsesordren på de to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, stadig aktiv gennem Interpol.

De to vil få indefrosset deres eventuelle penge og værdier i Storbritannien, siger May. Bortset fra at tilkalde den russiske ambassadør nævner hun dette som eneste punkt, hvor der vil blive handlet konkret fra britisk side.

En talskvinde for den britiske premierminister, David Cameron, kaldte kort forinden konklusionerne i Litvinenko-undersøgelsen for ekstremt alvorlige. Hun sagde, at det er upassende for en stat - Rusland - at opføre sig på den måde.

Den britiske regerings reaktion vil uden tvivl blive tolket som meget spag. Premierminister Cameron havde inden torsdagens offentliggørelse af Litvinenko-rapporten signaleret, at han ikke er klar til at anstrenge sit forhold til Putin og Rusland yderligere.

Litvinenkos kone, Marina, mener, at rapporten bør få den britiske regering til at udvise alle russiske efterretningsagenter i Storbritannien.

- Jeg opfordrer også til målrettede økonomiske sanktioner og rejseforbud over for navngivne enkeltpersoner, heriblandt Patrusjev og Putin, siger hun.

Patrusjev var leder for efterretningstjenesten FSB, og han har formentlig haft en central rolle i drabet på Litvinenko, skriver dommeren, der har ledet den britiske undersøgelse, Robert Owen.

/ritzau/Reuters