Britisk regering gør klar til hårdt brud med EU Premierminister Theresa May forventes på tirsdag med sin første større Brexit-tale at forberede briterne på et farvel til både EUs indre marked og EUs toldunion mod til gengæld at få fuld kontrol m

Britain's Prime Minister Theresa May waits to greet her New Zealand counterpart Bill English at Number 10 Downing Street in London, Britain, January 13, 2017. REUTERS/Toby Melville/Files Fold sammen
Læs mere

Brexit betyder exit. Storbritannien vil forberede sig på at forlade EUs indre marked og opgive medlemskabet af EUs toldunion. Til gengæld vil briterne få fuld kontrol med landets grænser og hurtigst muligt indgå frihandelsaftaler verden over. Det er det forventede budskab fra premierminister Theresa May (foto), når hun tirsdag holder sin første store tale om Brexit og efter måneders kritik af tøven og hemmelighedskræmmeri endelig fremlægger den britiske regering mål for de kommende udmeldelsesforhandlinger med EU.

»Ingen her eller i Europa bør på nogen måde være i tvivl: Storbritannien vil forlade EU,« fastslår Brexit-minister David Davis i en kommentar i The Sunday Times.

I kommentaren følger Davis op på oplysninger om det forberedte indhold af Mays tale, som The Sunday Telegraph bringer på baggrund af »en række regeringskilder«. Avisen konstaterer, at May dermed endelig vælger side i den britiske Brexit-debat, og at hun risikerer en konfrontation med fremtrædende konservative EU-positive politikere, der har advaret imod at lade hensyn til immigration gå forud for britiske økonomiske interesser.

Ifølge en talsperson for May er mediernes oplysninger »spekulation«, men de større britiske søndagsaviser bringer udførlige reportager med henvisninger til anonyme kilder i regeringen, og det vil være et politisk chok af dimensioner, hvis premierministeren herefter vælger at gå i en anden retning.

May vil også gøre det klart, at hun ikke ønsker en handelskrig med EU. Hun vil forsøge at fastholde dele af det åbne marked, hvor briterne især har store interesser i bilindustrien, medicinalindustrien og i forhold til finansielle transaktioner.

Davis erklærer i sin kommentar, at regeringens hensyn først og fremmest er at »respektere« resultatet af EU-afstemningen, og at det derefter er op til EU, hvor tæt forbindelsen bliver til Storbritannien:

»Vi vil få kontrol over vores love og tage vores egne beslutninger om immigration. Vi vil gå efter at fastholde samarbejdet om sikkerhedsspørgsmål, som det er nu, hvis ikke yderligere udvide det, og vi vil gå efter så åbent et marked med EU, som det er muligt, mens vi fremmer handelsforbindelser med resten af verden.«

Formuleringen efterlader ingen tvivl om prioriteringen, og ifølge The Sunday Times har Davis sammen med de to øvrige »Brexit-ministre«, Boris Johnson og Liam Fox, overbevist May om, at en fortsat toldunion med EU er umulig, hvis Storbritannien skal opdyrke internationale fordele ved at stå uden for EU. Flere lande som New Zealand, Indien og USA har været uforpligtende positive over for muligheden af en handelsaftale.

Kritikere peger på, at internationale erfaringer viser, at det er forbundet med stor usikkerhed at indgå aftaler.

Ifølge The Sunday Times forventer premierministerens rådgivere en reaktion på Mays tale fra de finansielle markeder, der kan resultere i yderligere kursfald for det britiske pund.

Den britiske regerings mest fremtrædende Brexit-skeptiker, finansminister Philip Hammond, trak fronten op i et interview med tyske Welt am Sonntag, hvor han erklærede sig »optimistisk« vedrørende udsigten til en aftale, men samtidig i et usædvanligt krigerisk tonefald advarede om, at EU uden aftale kan få konkurrence fra et britisk skatteparadis på den anden side af kanalen.

»I det tilfælde kunne vi blive tvunget til at ændre vores økonomiske model for at genvinde konkurrenceevnen, og vi vil gøre alt, hvad der er nødvendigt,« blev han citeret for i inter­viewet.

May har lovet den britiske befolkning, at hun senest ved udgangen af marts vil indlede forhandlingerne om udmeldelse af EU. Men først må hun overvinde indenrigspolitiske forhindringer. En højesteretsafgørelse er i vente om en uges tid, der kan tvinge regeringen til at gennemføre en afstemning i parlamentet om udmeldelsen af EU. Det kan ifølge iagttagere give problemer i Overhuset, hvor de konservative ikke har flertal.

Labour har på forhånd godkendt 31. marts som skæringsdato, men partiet vil ifølge Sunday Telegraph udnytte en eventuel afstemning og forsøge at tilføje et krav om, at det britiske parlament skal stemme om den endelige aftale med henvisning til, at EU-Parlamentet skal stemme om Brexit-aftalen.

Et andet politisk betændt udestående er den helt åbne grænse mellem Irland og Nordirland, som irere i nord og syd ønsker at bevare, og som har forbindelse til fredsprocessen. Det kan blive svært at kombinere med toldaftaler og kontrol med immigration. Dertil kommer en alvorlig krise i det nordirske selvstyre, der kan resultere i snarligt valg.

En lille detalje til de store, afgørende linjer, som May vil trække op tirsdag, men vejen til Brexit er fuld af detaljer. Og de fleste af dem kan komme alvorligt på tværs, når premierministeren åbner for det store spil.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien