Britisk regering gør klar til hård kamp om Brexit

Højesteret har afgjort, at parlamentet skal godkende Storbritanniens EU-udmeldelse, men den britiske Brexit-minister affærdiger regeringens nederlag ved domstolen og vil hurtigst muligt presse den nødvendige lovgivning igennem Over- og Underhuset.

Brexit-minister David Davis afviser, at regeringens nederlag i Højesteret får indflydelse på den fortsatte Brexit-proces og en EU-udmeldelse om senest to måneder. Foto: EPA   Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske regering valgte at gå i offensiven straks efter at have lidt et ydmygende nederlag i Højesteret. For første gang i britisk retshistorie gik samtlige højesteretsdommere sammen om en afgørelse, der med otte dommere for og tre imod pålagde premierminister Theresa May at få Over- og Underhusets godkendelse for officielt at udløse EU-udmeldelsen.

May og hendes ansvarlige ministre for Brexit kæmpede mandag efter Højesterets afgørelse for at bevare den fulde kontrol med de politiske prioriteter og tidsplanen for at forlade EU. Samtidig fastslog den særlige Brexit-minister, David Davis, i Underhuset, at uanset Højesterets afgørelse var EU-folkeafstemningen 23. juni »det uigenkaldelige øjeblik« for briternes brud med EU.

»Det er, hvad den britiske befolkning stemte for, og det er, hvad de forventer,« erklærede Davis.

»Jeg er sikker på, at ingen vil udnytte det til at forsøge at gå imod folkets vilje og forpurre eller forsinke processen med at forlade Den Europæiske Union.«

Davis fastslog, at regeringen hurtigst muligt vil fremsætte »det simplest mulige« lovforslag for at kunne udløse »artikel 50« og dermed forhandlingerne om udmeldelse af EU i »god tid før slutningen af marts«, som May har lovet briterne.

Højesteret har reelt sagt, at den daværende konservative regering ikke havde gjort lovarbejdet ordentlig forud for EU-folkeafstemningen. Efterfølgende har den nye konservative regerings fortolkning af dens egen autoritet omkring EU-udmeldelsen været i strid med Storbritanniens forfatningsmæssige bestemmelser. Det er et sviende nederlag for regeringen at have tabt appelsagen ved den højeste juridiske myndighed om en af de vigtigste politiske og forfatningsmæssige beslutninger nogensinde i Storbritannien. I en civil retssag rejst og anført af finanskvinden Gina Miller samt frisøren Deir Dos Santos.

Men ingen forventer, at Højesterets afgørelse vil forhindre Brexit. Folkeafstemningen var officielt »vejledende«, men det største oppositionsparti, Labour, meddelte i går, at man ikke vil blokere den demokratiske beslutning. Derimod erklærede både Labours ledelse og en række EU-positive politikere under Underhusets debat, at de vil forsøge at tilføje en række betingelser til regeringens lovforslag.

Flere konservative EU-positive medlemmer krævede af deres egen partifæller i regeringen, at de bør præsentere en politisk hvidbog med deres vision for Storbritannien uden for EU. Et krav, som Davis kaldte »kedsommeligt« at skulle blive ved med at afvise.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien