Britisk regering drøftede angreb på Syrien med USA

Den britiske regering siger, at der var tæt kontakt med USAs regering op til angrebet, men at det alene er tale om USAs angreb, som ikke er en del af den internationale koalitions indsats i Syrien.

Foto: HANDOUT. Den britiske regering var på forhånd informeret om USAs angreb på det syriske regime. Foto: Scanpix 
Læs mere
Fold sammen

Af Uffe Taudal

Den britiske regering var i »tæt kontakt« med USA »på alle niveauer« op til angrebet på en syrisk flybase natten til fredag. Det sagde den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, i et interview med BBC.

»Den britiske regering støtter fuldt op om angrebet, der var en passende reaktion. Den britiske regering var informeret, og der har været tæt kontakt de seneste dage på alle niveauer, mens det her er blevet planlagt,« sagde Fallon.

Forsvarsministeren sagde, at den britiske regering sammen USAs administration havde drøftet, at alle andre muligheder end et angreb var udtømt, og USAs præsident, Donald Trump, gav derfor ordre til et »begrænset og passende angreb« på luftbasen, hvorfra det syriske regime havde indledt flyangrebet med kemiske våben og blandt andet retttet mod »udstyr« brugt til angrebet mod en by i det nordvestlige Syrien.

Fallon signalerede, at der havde været britisk bistand til angrebet med efterretningsoplysninger og politiske vurderinger af blandt andet Ruslands mulige reaktion. Men han gjorde det klart, at USAs regering havde understreget, at angrebet udelukkende var en amerikansk aktion.

»USAs forsvarsminister henvendte sig tidligt på aftenen, og senere fik vi at vide, at præsidenten nu havde taget beslutningen. Vi blev ikke bedt om at deltage i det. Vi er ikke involveret, og det er ikke en del af koalitionens fælles indsats. Men vi støtter den fuldt ud,« lød det fra Fallon med en henvisning til den internationale alliance i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien