Britisk prins forbindes med sexslave

Prins Andrew anklages for at have misbrugt en mindreårig pige, som blev holdt som sexslave af en kendt amerikansk børsmand i USA.

For briterne er sexanklagerne mod prins Andrew ikke mere utrolige, end hvad de allerede er blevet præsenteret for. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

To gange i weekenden tog det britiske kongehus det usædvanlige skridt at kommentere på anklager mod prins Andrew.

»Det benægtes eftertrykkeligt, at HKH hertugen af York havde nogen form for seksuel kontakt eller forbindelse med Virginia Roberts. Anklagerne er falske og uden nogen form for belæg,« lød det i seneste ombæring med helt uvant konkret ordvalg fra Buckingham Palace.

Men der er også brug for det svære, royale skyts. Prins Andrew, bror til kronprins Charles, er specifikt nævnt i en 13 sider lang advokatskrivelse afsendt til en domstol i USA med alvorlige anklager om sexmisbrug af mindreårige, tvang og rufferi i forbindelse med den sexdømte milliardær og amerikanske børsmand Jeffrey Epstein.

Prins Andrew skal have forgrebet sig på Virginia Roberts både i USA og på Epsteins private caribiske ø, da kvinden var 16 og under den seksuelle lavalder i Florida. Det hjælper ikke, at prinsen på billeder offentliggjort i en række aviser ses med hånden omkring livet på den letpåklædte unge kvinde, som ifølge britiske medier er kvinden bag det anonymiserede »Jane Doe 3« i advokatens anklageskrift. Ej heller at han har videreført et stærkt kritiseret venskab med Epstein efter dennes dom for sexovergreb.

Derudover siger kvinden, at hun blev holdt under sexslavelignende forhold, og at hun fik ordre til at »give prinsen, hvad han end forlangte« og så i øvrigt rapportere til Epstein om detaljerne bagefter. Epstein anklages for at have leveret lignende »tjenester« til amerikanske politikere, topchefer, udenlandske præsidenter, en premierminister og andre kendte politikere. Motivet skal have været at dyrke de vigtige forbindelser for rigmanden og give basis for afpresning.

De britiske medier gav søndag sagen fuld dækning. The Times med en stor artikel på forsiden og et opslag inde i avisen. Her beskriver avisen detaljer fra en hemmeligholdt juridisk aftale mellem Epsteins hold af stjerneadvokater og myndighederne. Det resulterede i en mindre dom på 18 måneder for Epstein, mens både han og »mulige medskyldige« afskærmes mod fremtidige anklager.

Avisen har fundet tegn på, at både prins Andrew og USAs tidligere præsident Bill Clinton har søgt at tale Epsteins sag. Buckingham Palace har afvist, mens Clinton ikke har ønsket at kommentere oplysningerne. Clinton skal have besøgt Epsteins private ø i Caribien, men der er ingen anklager mod ham om, at han skal have haft kendskab til de seksuelle overgreb.

En række kvinder skal efter den juridiske aftale med Epstein have indgået forlig på op mod én million dollar til hver enkelt. Andre er gået videre i det juridiske spor og har skarpt kritiseret, at aftalen er hemmeligholdt og indgået uden deres viden.

Skandaler på stribe

Sagen om de nye anklager er i weekenden især eksploderet i Storbritannien, hvor den kommer oveni en bølge af pædofilidomme og -anklager, der i alvorlig grad har rystet briterne. Derfor kan den påståede forbindelse til prins Andrew blive ekstra alvorlig for det britiske kongehus og måske også en belastning for politikere og myndigheder.

Flere kendte ansigter fra den britiske underholdningsbranche er blevet dømt for seksuelle overgreb på mindreårige. Det kommer i kølvandet på afsløringen af den afdøde ikoniske BBC-værts Jimmy Savile som en brutal sexforbryder gennem 50 år.

I Nordengland er i hundredvis af udsatte unge og mindreårige piger ifølge en officiel rapport blevet udsat for systematiske, seksuelle overgreb fra gerningsmænd med hovedsageligt pakistanske rødder, mens politi og myndigheder kritiseres for massive svigt.

I december erklærede britisk politi, at man har indledt en politiefterforskning på baggrund af et »troværdigt« vidneudsagn af en kreds af VIP-sexforbrydere for 30 år siden, som blandt andet menes at have kidnappet, misbrugt og myrdet mindst tre drenge. Ifølge britisk presse rettes mistanke mod både ekspolitikere, tidligere ministre og militærpersoner. Myndighederne er under stærk mistanke for at have fjernet eller gemt bevismateriale.

For briterne er anklagerne mod prins Andrew ikke mere utrolige, end hvad de allerede er blevet præsenteret for. Kongehuset kan benægte, men i øjeblikkets stemning skal der en del mere til for at rense prinsen.